BETA

Dveri, Zavetnici i Narodna stranka traže skupštinsku sednicu o Kosovu

Dveri, Zavetnici i Narodna stranka traže skupštinsku sednicu o Kosovu


Politika
| 28.09.2023

|
access_time
11:15

Narodni poslanik i lider Dveri Boško Obradović saopštio je danas da su Dveri, Zavetnici i Narodna stranka zatražili zasedanje Skupštine Srbije o Kosovu, za šta su do sada dobii podršku od koalicije Nada, kao i da te stranke očekuju podršku ostalih poslaničkih grupa.

Obradović je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije naveo da patriotska parlamentarna opozicija već pola godine ponavlja da treba odbaciti “takozvani francusko nemački sporazum o priznanju lažne države Kosova”, koji je početak novih problema u pokrajini.

“Već šest meseci tražimo vanredno zadesanje na temu bezbednosne situacije na Kosovu i pomenutog sporazuma, a vlast odbija. Na žalost situacija se dodatno pogoršala, imamo izgubljene živote, ali nema promene u odnosu aktuelne vlasti prema parlamentarnoj debati na ovu temu”, rekao je Obradović.

On je dodao da su predložene dve tačke dvenog reda, prva je bezbednosna situacija, a druga posledice francuko nemačkog sporazuma.

Obradović je naveo da će srpska vlast tražiti sednicu SB UN o Kosovu, a da se u skupštini Srbije nije sastao nadležni odbor.

Takođe, istakao je da očekuje podršku ostalih stranaka opozicije, jer je, kako je naveo, i državotvorna opozicija podržala njihove predloge.

Šefica poslaničke grupe stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski ocenila je da institucija parlamenta mora da zauzme odgovoran stav i oglasi se po pitanju najnovijih dešavanja na Kosovu.

“Ponovo je sistem zakazao i ponovo smo suočeni sa tim da se celokupna državna simbolika personifikuje u jednoj ličnosti, jednoj funkciji, jednom čoveku”, kazala je ona.

Đurđević Stamenkovski je dodala da trenutno nema ni konferencija Vlade Srbije, ni nadležnih resora, niti ima najave da će se parlamentu diskutovati o Kosovu.

Prema njenim rečima, sednica je prilika da država pokaže ozbiljnost, da ima institucije, da srpski narod “ne želi da prihvati briselski narativ da smo tuđini na sopstvenoj zemlji” i prilika da se konačno pruže odgovori ko je odgovoran za aktuelno stanje na Kosovu.

“Mi smo insistirali na krivici, pre svega mentora Aljbina Kurtija, na ekstremizmu albanskih secesionista, ali ne možemo da prenebregnemo činjenicu da je aktuelna vlast u velikoj meri odgovorna za razvlašćivanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”, kazala je Đurđević Stamenkovski.

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Stefan Jovanović kazao je da su zatražili zakazivanje hitne sednice zbog događaja “u kojima se vidi da je srpski narod na kosovu i metohiji ugrožen, pre svega zbog ekstremističkog režima u Prištini Aljbina Kurtija”.

“Taj ekstremistički režim Aljbina Kurtija u Prištini ima za cilj da etnički očisti prostor Kosova od Srba. Iz tog razloga verujemo i tražimo da hitno zaseda Skupština Srbije, da javnost i narodni poslanici dobiju odgovor na pitanje šta se to dogodilo na prostoru Kosova i Metohije, ali i da postignemo jedinstvo kako da odbranimo državu Srbiju, srpske crkve i manastire i srpski narod na prostoru Kosova i Metohije”, kazao je Jovanović.

Ocenio je da je to pitanje od prvorazrednog državnog i nacionalnog značaja i da sednica nije zatražena da bi se tražili krivci i upiralo prstom, već zbog toga što veruju da je to pitanje u kome treba pokazati nacionalno jedinstvo.

Ponovio je stav Narodne stranke, da Skupština Srbije odbaci francusko-nemački sporazum, kao i da ponovo budu uspostavljene sve institucije Srbije koje su ukinute 2013. godine.

“Takođe, verujemo da je potrebno da Srbija krene u diplomatsku ofanzivu u kojoj će predstaviti ugroženost srpskog stanovništva na Kpspvu i Metohiji, srpske države i srpske crkve, a to znači da se zahteva hitno zasedanje Saveta bezbednosti UN”, kazao je Jovanović.

Teme