BETA

Dveri: Vlast krije gde je potrošila 503 miliona evra iz republičkog budžeta

Dveri: Vlast krije gde je potrošila 503 miliona evra iz republičkog budžeta


Politika
| Izvor: Beta
| 02.10.2023

|
access_time
16:25

Foto: Beta/Milan Obradović

Vlada Srbije izdvojila je 503 miliona evra na rashode iz tekuće budžetske rezerve klasifikovane kao poverljive i Državna revizorska investicija (DRI) treba to da istraži, ukazali su danas predstavnici Dveri.

Predsednik Dveri Boško Obradović je na konferenciji za novinare rekao da su građani Srbije oguglali na korupciju, pa i kad je reč o ogromnoj sumi novca od 503 miliona evra, na šta je je upozorio Fiskalni savet u oceni završenog računa budžeta za 2022. godinu.

On je kazao da je taj novac mogao da bude potrošen na isplate od kojih bi korist imali svi građani.

“Mogli smo renovirati sva porodilišta, obezbediti besplatne udžbenike za sve đake u Srbiji, subvencionisati 50.000 malih domaćih preduzeća, povećati plate prosvetnim radnicima, skratiti liste čekanja u bolnicama, pomoći socijalno ugroženim porodicama da lakše prežive ogromnu inflaciju, subvencionisati poljoprivredne proizvode kojima je ove godine niska otkupna cena”, naveo je Obradović.

Istakao je da je korupcija za Dveri “veleizdaja”, a da smena premijerke Ane Brnabić i njenih ministara nije dovoljna, već da oni moraju da budu lustrirani, kao i da “krivično odgovaraju i da im bude oduzeta sva nezakonito stečena imovina i zabranjeno obavljanje bilo koje javne funkcije u budućnosti”.

Član predsedništva Dveri Dragan Dobrašinović predočio je da je Vlada Srbije dvostruko prekoračila zakonom propisano ograničenje od četiri odsto predviđeno za tekuću budžetsku rezervu.

“Preko tekuće budžetske rezerve Vlada je potrošila ukupno milijardu evra, i to sa baš ovih 503 miliona evra ničim opravdanih tajnih rashoda, što je istorijski rekord od uvođenja ovog mehanizma u budžetski sistem Srbije pre više od dvadeset godina”, dodao je Dobrašinović.

On je objasnio da ove troškove ne mogu opravdati ni troškovi bezbednosnih službi, jer je na njih potrošeno ukupno 27 miliona evra.

“Zahtevamo od Državne revizorske institucije da u najkraćem mogućem roku izvrši reviziju svih troškova izvršenih zloupotrebom tekuće budžetske rezerve putem neopravdanog korišćenja instrumenta poverljivosti i o svojim nalazima izvesti javnost i nadležne pravosudne institucije”, rekao je Dobrašinović.

Teme