BETA

Crta: Nisu ispunjene preporuke OEBS-a o ključnim problemima izbornog procesa u Srbiji

Crta: Nisu ispunjene preporuke OEBS-a o ključnim problemima izbornog procesa u Srbiji

Misija Crta saopštila je danas, povodom preporuka OEBS-a za poboljšanje izbornog procesa u Srbiji, da vlast nije ispunila preporuke u vezi sa ključnim problemima.

Ta misija je, povodom informacija u javnost o ispunjenosti preporuka, u analizi, na osnovu dostupnih informacija, navela da je ostvaren pomak jedino u administrativnim aspektima.

Premijerka Ana Brnabić je nedavno rekla da je ispunjeno 79 odsto preporuka OEBS-a dok je lider Stranke slobode i pravde Dragan Djilas to negirao i rekao da je ispunjenost preporuka nula.

“Analiza pokazuje da je ostvaren pomak jedino u administrativnim aspektima, dok su preporuke koje se odnose na ključne probleme u izbornom procesu, kao što su pritisci na birače, zloupotreba javnih resursa i funkcija i izveštavanje medija ostale neispunjene”, saopštila je CRTA.

Navela je i da su aktivnosti države, “odnosno Radne grupe za saradnju sa OEBS/ODIHR, netransparentne” i da “javnost nije upoznata s rezultatima rada nakon izbora 2022”.

Crta je precizirala i da konačnu ocenu ispunjenosti sopstvenih preporuka može dati jedino ODIHR nakon sprovedene misije.

Dodala je da je u izveštaju ODIHR-a o aprilskim izborima 2022. navedno 26 preporuka za poboljšanje izbornog procesa u Srbiji, od kojih je devet označeno prioritetnim.

“Od 15 preporuka, za koje je u ovom trenutku moguće dati ocenu, nijedna nije u potpunosti ispunjena”, pokazuje analiza Crte, piše u saopštenju.

Od devet prioritetnih, samo jedna je delimično ispunjena, pet je neispunjeno, a za tri nije moguća ocena u ovom trenutku, dodala je ta posmatračka misija.

Delimično ispunjena preporuka odnosi se na uvođenju standardizovane obuke za sve
članove lokalnih izbornih komisija i biračkih odbora, za koje je nadležna Republička izborna komisija (RIK).

Iako je RIK preduzeo neophodne korake, obuke još uvek nisu postale obavezne za članove lokalnih izbornih komisija, dodala je Crta.