BETA

SSP u pismu Selakoviću: U Srbiji ima centara za socijalni rad bez i jednog socijalnog radnika

SSP u pismu Selakoviću: U Srbiji ima centara za socijalni rad bez i jednog socijalnog radnika

Stranka slobode i pravde (SSP) uputila je danas otvoreno pismo ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikoli Selakoviću u kom je ocenila da centrima za socijalni rad u Srbiji nedostaje više od 600 stručnih radnika a celokupnom sistemu socijalne zaštite “još oko 1.700”. 

SSP je upitala Selakovića da li zna da u Srbiji postoje centri za socijalni rad koji nemaju nijednog socijalnog radnika, nijednog psihologa ili pravnika.

“Da li znate da u sistemu, socijalni radnici spadaju u ‘ostale’ ili u ‘nemedicinsko osoblje’ i da od četiri cene rada oni imaju najnižu? Da li znate da stručni radnici centara za socijalni rad odlaze iz sistema socijalne zaštite u prosvetu, zdravstvo, neki i da bi radili na trafici, a da mladi kadrovi ne dolaze jer ih ucenjujete članstvom u SNS”, upitali su ministra iz SSP.

Ocenili su da je takvo stanje “direktna posledica partijskog zapošljavanja bez konkursa i partijskih postavljanja nestručnih kadrova na najvažnije pozicije”.

“Sve ovo, ministre Selakoviću, znači da na jednog stručnog radnika dolazi i više od 1.000 predmeta koje on nikako ne može da pokrije. Posledice ovog odsustva brige Vlade čiji ste Vi ministar osećaju deca, koja čekaju usvojenja ili hraniteljstvo, žrtve nasilja koje čekaju zaštitu i zbrinjavanje. Posledice osećaju najbliži ubijenih čije je ubistvo možda moglo biti sprečeno”, naveli su iz Stranke slobode i pravde.