BETA

Gašić: Organizatori protesta lažni moralisti, nisu se setili do 2012. da se bore protiv kriminala

Gašić: Organizatori protesta lažni moralisti, nisu se setili do 2012. da se bore protiv kriminala

Gašić je na sednici skupštine Srbije nakon toga izneo podatke o stopi kriminala 2001. godine, i u prvih deset meseci 2023. godine, koji po njegovom tumačenju svedoče o smanjenju kriminala u vreme vlasti Srpske napredne stranke (SNS), u odnosu na vreme kada je na vlasti bila Demokratska opozicija Srbije (DOS), koju su tada činile i Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije.

On je rekao da je 2001. godine, “za vreme DOS-ovskog režima”, bilo zabeleženo 123.713 krivičnih dela, kao i 215 ubistava i 202 ubistva u pokušaju, dok je u prvih deset meseci 2023. godine bilo 51.210 krivičnih dela, 60 ubistava i 108 ubistava u pokušaju.

Gašić je, upoređujući podatke iz 2001. godine rekao da je tada bilo 58 ubistava u porodičnim i partnerskim odnosima, čije su 42 žrtve bile žene, dok je u prvih deset meseci ove godine u porodičnim i partnerskim odnosima ubijena 21 žena i 11 muškaraca.

Kazao je i da je 2001. godine bilo 3.028 zaplena, u kojima je zaplenjena tona droge, dok je u prvih deset meeci 2023, godine bilo 8.742 zaplena sa više od sedam tona droge.

Gašić je optužio “tajkunske medije” i predstavnike opozicije, da su pokušali da “naprave lažnu aferu oko ‘Jovanjice’.

“Pokušali ste da ljude koji nemaju nikakve veze sa time, pa i mene da optužite”, rekao je Gašić povodom otkrivanja najveće plantaže marihuane u Srbiji na poljoprivrednom dobru “Jovanjica” kod Stare Pazove, zbog koga su pokrenuta dva sudska postupka pred Specijalnim sudom u Beogradu.

On je kazao da je Tužilaštvo za organizovani kriminal tražilo od Uprave kriminalističke policije da se uradi veštačenje njegovog telefona, i da su “dobili izveštaj”.

“Tražite od njih, pa neka vam odgovore”, rekao je Gašić obraćajući se poslanicima opozicije, povodom optužbi da je on povezan sa tom aferom.