BETA

Transparentnost Srbija podnela prijavu Agenciji za sprečavanje korupcije zbog SNS kol centra

Transparentnost Srbija podnela prijavu Agenciji za sprečavanje korupcije zbog SNS kol centra

Kako je preneo portal Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) koji je pisao o tom kol centru, Transparentnost je u prijavi ocenila da bi Agencija trebalo da ispita koja je uloga udruženja Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda (CEROB), u čijim su prostorijama vršene isplate honorara za rad u kol centru.

Transparentost je navela da je Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti propisano da udruženja ne smeju da finansiraju ili daju prilog političkoj stranci i zatražila da Agencija prikupi informacije od CEROB-a o eventualnom pružanju usluga stranci.

U prijavi su ukazali Agenciji i da bi trebalo da se proveri da li je za isplaćen novac plaćen porez imajući u vidu da su ljudi u kol centru angažovani bez ugovora, a da novac za rad primaju “u kešu”.

“To dalje čini gotovo izvesnim da za ovaj vid radnog angažovanja nisu obračunati i plaćeni porezi i doprinosi, na šta bi Agencija, u skladu sa svojim ovlašćenjima, trebalo da ukaže organima koji su nadležni za primenu poreskih i radnih propisa”, navodi se u prijavi.

CINS je otkrio da je rad u kol centru organizovala agencija za hostese “M&J Lady”, a iako su novac za rad isplaćivale osobe iz posredničke agencije, koje nisu nužno povezane sa strankom, Transparentnost je u svojoj prijavi Agenciji navela da potencijalno kršenje Zakona o finansiranju političkih aktivnosti vidi u tome što je krajnji korisnik tih usluga stranka.

CINS je prošle nedelje objavio istraživanje o funkcionisanju kol centar SNS-a, u kome je, kako su naveli, bez ugovora angažovano više od 300 ljudi.

Portal navodi da način na koji rade grupa koja organizuje te poslove “baca sumnju na kupovinu glasova i novac iz ‘crnih fondova’, dok način rada u kol centru ukazuje na moguće zloupotrebe ličnih podataka građana”.