BETA

AFP: Srbija bira svoj parlament, inflacija kao glavni problem

AFP: Srbija bira svoj parlament, inflacija kao glavni problem

Srbija danas glasa za svoj parlament, manje od 18 meseci od poslednjih parlamentarnih izbora u kontekstu rekordne inflacije i masovnih demonstracija protiv nasilja koje su prerasle u opozicioni pokret, piše danas agencija Frans pres u članku o izborima u Srbiji.

Prvi rezultati očekuju se tokom večeri, a, kako ukazuje Frans pres, poslednje ankete daju “desničarskoj nacionalističkoj” Srpskoj naprednoj stranci (SNS) predsednika Aleksandra Vučića većinu sa 40 do 45 odsto glasova.

Agencija ukazuje da se Vučić gotovo svakodnevno pojavljivao na televizijama poslednjih dana da poziva da se glasa za SNS, uz pretnju haosa u zemlji ako ta stranka ponovo ne dobije većinu.

Citiraju se Vučićeve reči na jednom od poslednjiih izbornih skupova da se ne radi o njemu i njegovoj želji da ostane na vlasti nego o “njima” koji bi “sve uništili”, posle čega bi trebalo 20 godina da se sve popravi.

Nasuprot Vučiću nalazi se nova koalicija, nastala iz ogromnih demonstracija protiv nasilja koje su potresale zemlju od maja posle ubistva 19 osoba u dva oružana napada, od kojih jedan u osnovnoj školi, navodi agencija.

“Stranke, okupljene u koaliciju pod sloganom ‘Srbija protiv nasilja’ vodile su kampanju u kojoj su se zalagale za ‘život bez straha od moćnika’, mirno društvo i poboljšanje ekonomske situacije”, piše Frans pres.

Inflacija čija godišnja stopa je proletos prešla 15 odsto da bi opala na osam odsto u novembru, teško je pogodila zemlju, jednu od najsiromašnijih na evropskom kontinentu, i posebno utiče na cene hrane, prenosi francuska agencija.

I predsednik Srbije je, kako ukazuje Frans pres, vodio kampanju oko borbe protiv rasta cena, i obećao u godinama koje dolaze povećanje prosečne plate na 1.300 evra, a penzija na 650 evra. Frans pres podseća da je srednja plata u zemlji u septembru bila 560 evra.

Kampanja je, kako se navodi, bila obeležena dominacijom predsedničke strane nad medijima, i prema više studija Vučić je zauzeo 40 odsto vremena na informacionim medijima.

U kampanji su se u politiku vratile ultranacionalističke figure iz prošlosti, među kojima i Vojislav Šešelj, dodaje Frans pres.

Šešelj, koji je bio politički mentor Aleksandra Vučića kada još bio član Srpske radikalne stranke (ekstremna desnica) osuđen je za zločine protiv čovečnosti u međunarodnom sudu, navodi agencija.

Frans pres precizira da je Šešelj danas saveznik SNS-a na lokalnim izborima u Beogradu, koji se, kao i izbori u više gradova u zemlji, održavaju istovremeno sa parlamentarnim.

Agencija pominje i srpskog ministra spoljih poslova Ivicu Dačića, koji je tokom kampanje pozdravio unuka Slobdana Miloševića, Marka, člana njegove Sociljalistsičke partije Srbije (SPS), kojaj je, kako podseća Frans pres, takođe bila i Miloševićeva stranka.

Frans pres navodi da je opozicija takođe ukazala na rizike od neregularnosti ili prevara, a anketa koja je izašla nekoliko dana pred izbore optužila je vladajuću stranku da kupuje glasove, predlažući zaposlenima u kol centru da će im utrostručiti platu na dan izbora ako donesu dokaz da su glasali za SNS.

“Opozicione stranke, protiv kojih su svakodnevno upereni napadi od vladajuće većine ili njima privrženih medija, ipak su mogle da računaju na podršku pokreta koji je pokrenulo nekoliko istaknutih intelektualaca ili popularnih ličnosti, nazvanog  ProGlas”, navodi francuska agencija ukazujući da su inicijatori pokreta išli širom zemlje da pozivaju da se glasa “za promene”.

U zaključku članka navode se reči sudije Miodraga Majiča, jednog od osnivača ProGlasa na skupu u Beogradu u četvrtak kada je rekao da “cela Srbija ima isti san” koji je došao da im prenese, “a taj san je da ponovo bude zemlja ljudi koji se smeju, zemlja kojom rukovode najbolji među nama a ne najgori”.