BETA

Nedeljkov: Dovoženje birača i reakcija premijerke govore o nedemokrtaskom karakteru izbora

Nedeljkov: Dovoženje birača i reakcija premijerke govore o nedemokrtaskom karakteru izbora


Politika
| 17.12.2023

|
access_time
21:05

Programski direktor Crte Raša Nedeljkov je večeras na konferenciji za novinare u Beogradu izjavio da je posebno zabrinjavajuć intenzitet nasilja danas, u izbornom danu, i da su brojni primeri dovoženja birača sa strane.

“Dovoženja birača van teritorije Beograda, ali i reakcija premijerke (Ane Brnabić) govore o nedemokratskom karakteru ovih izbora, odnosno da poimanje fer izbora zavisi od toga ko ih kako tumači”, rekao je Nedeljkov.

“Crta je podnela sedam prijava zbog sumnje na moguću kupovinu glasova” rekao je Nedeljkov i da je veoma važno da policija učini sve što treba, a tužilaštvo da procesuira.

“Da se na primer u Odžacima ne završi na privođenju jednog lica zbog napada na posmatrački tim Crte, ako ih je učestvovalo više, jer nije reč o jednom posmatraču Crte, već da država poruči da li je takvo krivično delo dozvoljeno ili nije”, rekao je Nedeljkov.

On je dodao da je pre nekoliko minuta Crti stigla informacija da je još jedna posmatračica ugrožena i da joj se preti nasiljem ukoliko ne napusti biračko mesto.

Nedeljkov je naveo da je utrostručen broj incidenata s popunjenim glasačkim listićima, ili da birači nisu mogli da glasaju iako su na spisku Ministarstva, a i da postoji značajan broj ljudi koji su izigrani za glasanje od kuće iako su prijavljeni na vreme.

Kako je saopšteno, do 19.00 sati je na parlamentarne izbore na nivou Srbije izašlo 55,5 odsto građana sa pravom glasa (margina greške 0,9 odsto). Izlaznost na parlamentarnim izborima 2022. godine do 19 časova bila je 55,1 odsto.

Na parlamentarne izbore na biralištima u Beogradu do 19 časova izašlo je 54,8 odsto birača (margina greške 0,4 odsto) što je više nego na izborima 2022. kada je do 19 časova odziv birača bio 52,2 odsto.

Od poslednjeg preseka u 16 časova Posmatračka misija Crte podnela je još dve prijave zbog izborne korupcije – dakle, ukupno sedam prijava za sada, i to za slučajeve zabeležene u Novom Beogradu, na Čukarici, u Odžacima, Vršcu, Malom Iđošu i – poslednje – u Titelu, isped dva biračka mesta.

U popodnevnim i večernjim časovima jasan je trend izrazitog rasta broja slučajeva unapred popunjenih glasačkih listića i nezakonitog prisustva trećih lica na biračkim mestima, posebno u Beogradu, rečeno je na konferenciji za novinare.

Teme