BETA

Vučić: Daćemo sve od sebe da sprovedemo reforme za pristup sredstvima Plana rasta za Zapadni Balkan

Vučić: Daćemo sve od sebe da sprovedemo reforme za pristup sredstvima Plana rasta za Zapadni Balkan


Politika
| 22.01.2024

|
access_time
10:00

Foto: Screenshot/Instagram/buducnoststbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Skoplju da će Srbija dati sve od sebe da učini reforme koje su uslov da dobije pristup sredstvima iz Plana Evropske komisije za rast Zapadnog Balkana. 

“Mi ćemo dati sve od sebe da te refore učinimo, da dobijemo mogućnostg za pristup tim finansijskim sredstvima što je moguće ranije, zajedno sa svima ostalima. I verujem da samo svi zajedno možemo, radeći po tom planu i po tom pitanju, da napravino veliki napredak”, rekao je Vučić.

Vučić je to izjavio pred početak sastanka lidera Zapadnog Balkana na kojem će danas u Skoplju sa predstavnicima EU, SAD i regionalnih organizacija razgovarati o planu rasta za region, koji je usvojila Evropska komisija.
Vućić je istakao da veruje da je današnji i sinoćnji sastanak lidera Zapadnog Balkana u Skoplju važan za napredak celog regiona.

“Razgovarali smo sa evropskim i američkim predstavncima oko plana rasta, nastavićemo danas da razgovaramo. Sa  gospodonok Kopmanom sinoć smo dugo o tome razgovarali, koji su to uslovi, koje su to reforme koje mi treba da preduzmemo da bismo dobili taj novac i da bismo ga na najbolji mogući način iskoristili”, rekao je Vučić.

Istakao je da mu se čini da se, kako je rekao, “prvi put sastaju a da se govori gotovo isključivo o ekonomiji, a ne o velikim političkom pitanjima, u kojma postoje značajne razlike između nas”.

“I mislim da je to dobar preduslov za napedak samog regiona, odnosno da ljudi osete blagodeti i doborboti onoga što radimo”, rekao je Vučić.

Što se Srbije tiče, kako je rekao, “mi smo svoj plan rasta predstavili u Beogradu za naredne tri godine i on se u potpunosti uklapa u sve ono što radimo sa EU”.

Dodao je da se sinoć razgovaalo o dve važne stvati – o učešću zemalja Zapadnog Balkana u zajedničkom evroskom tržištu i o “zelenim linijama” na graničnim prelazima.

“I ono što je za nas bitno to su one zelene linije, da naši kamioni mogu slobodno da prelaze preko granica zemlaja EU, da dalje snižavamo njihove operativne troškove. Da snažimo našu trgovinu, našu industriju. Za to je nophodno da to uradimo i mi sami u celom regionu bez obzira na sve prepreke koje smo u međuvremenu podizali”, rekao je Vućič.

Najavio je kao važno da će narednih dana biti potpisani protokoli za slobodan pristup tržištu rada u zemljama “Otvorenog Balkana” (Srbija, Severna Makedonija i Albanija).

“Ono što je važna vest je da ćemo u narednim danima potpisati dva protokola koja su važna za otpočinjane, mi se nadamo 1. marta, funkcionisanja sporazuma o slobodnom pristupu tržištu radne snage u Tirani, Skoplju i Beogradu”, rekao je Vučić.

Domaćin današnjeg sastanka u Skoplju je premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, a učeštvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Albanije Edi Rama, Crne Gore Milojko Spajić, Kosova Aljbin Kurti i ministar finansija i trezora u Savetu ministara BiH Srđan Amidžić, kao i generalni direktor za susedstvo i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Gert Jan Kopman i pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejms O’Brajan.

Učestvovaju i viceremijer Severne Makedonije za evropska pitanja Bojan Maričić i ministar finansija Fatmir Besimi, kao i njihove kolege iz zemlja Zapadnog Balkana.

Na skupu o Planu rasta za Zapadni Balkan u Skoplju, porema najavi, prisutne su i regionalne organizacije Savet za regionalnu saradnju (RCC), CEFTA i Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke, kao i međunarodne finansijske institucije.

Evropska komisija je u novembru prošle godine predstavila novi Plan rasta za Zapadni Balkan, koji uključuje šest milijardi evra bespovratne pomoći i kredita za ubrzanje socijalnog i ekonomskog približavanja Evropskoj uniji.

On je izjavio je da očekuje da uskoro budu potpisana dva protokola važna za otpočinjanje funkcionisanja sporazuma o slobodnom pristupu tržištu radne snage u Tirani, Skoplju i Beogradu od 1. marta.

“Razgovarali smo sa američkim i evropskim predstavnicima o Planu rasta za Zapadni Balkan. Razgovarali smo i o zajedničkom evropskom tržištu i o učešću u njemu, za nas su najbitnije te zelene linije za naše kamione da mogu da prolaze granice država EU, da snažimo našu trgovinu i industriju a potrebno je da to uradimo i mi sami u regionu”, izjavio je Vučić novinarima u Skoplju.

Vučić je uoči sastanka lidera Zapadnog Balkana i EU o Planu rasta za Zapadni Balkan razgovarao sa generalnim direktorom za susedstvo i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Gert Janom Kopmanom o uslovima i reformama koje Srbija treba da sprovede da bi postala deo tržišta.

“Naš plan rasta koji smo predstavili u subotu u Beogradu se potpuno poklapa sa evropskim Planom rasta za Zapadni Balkan”, zaključio je on.

Danas se u Skoplju održava sastanak lidera Zapadnog Balkana i EU o Planu rasta za Zapadni Balkan na kojem učestvuju Vučić, premijeri Albanije Edi Rama, Crne Gore Milojko Spajić, Kosova Aljbin Kurti i ministar finansija i trezora u Savetu ministara BiH Srđan Amidžić, Kopman i pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejms O’Brajan.

Teme