BETA

Žigmanov: Srbija neguje kulturu sećanja na holokaust

Žigmanov: Srbija neguje kulturu sećanja na holokaust

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je da sećanje na nedužne ljude nad kojima je sproveden genocid samo zato što su druge nacije i vere, kao žrtve najtežeg oblika diskriminacije, treba da bude opomena i obaveza svih da se svakodnevno bore da se ovakvi zločini nikade ne zaborave.

Kako je naveo, tom vrednosnom okviru i takvim nastojanjima Vlada republike Srbije će i dalje biti predano posvećena.

Kao jednu od potvrda takvog zalaganja, ministar Žigmanov je naveo da je vlada u cilju borbe protiv govora mržnje, pre četiri godine usvojila Radnu definiciju antisemitizma, koju je dao Komitet za antisemitizam i poricanje Holokausta Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust (IHRA).

“Savezu jevrejskih opština, počev od januara 2017. godine do 2042. godine, opredeljuju se sredstva u iznosu od 950.000 evra na godišnjem nivou”, rekao je Žigmanov i dodao da je osnivanjem ustanove kulture Memorijalni centar “Staro sajmište” i početkom radova na obnovi ovog stratišta, nakon više decenija, Srbija pokazala da je posvećena negovanju kulture sećanja na žrtve nacističkih koncentracionih logora.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta – 27. januar, ustanovljen je Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1. novembra 2005. godine, a obeležava se na dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, verovatno najozloglašeniji logor smrti za Jevreje, Rome i druge narode u Drugom svetskom ratu u Evropi.