BETA

Pauza na konstitutivnoj sednici dok komisija vertifikuje mandate, zvižduci i transparenti na početku

Pauza na konstitutivnoj sednici dok komisija vertifikuje mandate, zvižduci i transparenti na početku


Politika
| 06.02.2024

|
access_time
10:50

U Skupštini Srbije određena je pauza na današnjoj konstitutivnoj sednici, dok tročlana komisija za verifikaciju završi svoj rad, a poslanici su ostali u sali.

U 10 sati je započela konstitutivna sednica na kojoj će biti potvrđeni mandati narodnih poslanika novog skupštinskog saziva, 14. nakon obnove višestranačja, a poslanici opozicije protestuju uz zvižduke i transparente.

Poslanici opozicije su na početku sednice iskazali protest zbog izbornih nepravilnosti, tako što su ustali i podigli transparente na kojima između ostalog piše “Izbori su pokradeni” , “Kosovo je Srbija”, kao i fotografijom Aleksandra Vučića na kojoj piše “Šef mafije”.

Na balkonu skupštine poslanice vlasti raširile su transparent “Dosovske lopuže, ponovo biste da pljačkate Srbiju”, dok ostali poslanici vlasti drže transparente na kojima su prikazani grafikoni ekonomskog rasta i rezultata aktuelne vlasti.

Prvoj sednici predsedava najstariji narodni poslanik, matematičar Stojan Radenović sa liste “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane”, a njemu u radu pomaže četvoro najmlađih poslanika i generalni sekretar narodne skupštine.

Radenović je nastavio sednicu uz zvižduke rekavši da su ispunjeni svi uslovi za rad, uz zvišduke

Prva tačka dnevnog reda je potvrđivanje mandata, što po poslovniku znači da će biti obrazovana tročlana komisija koja utvrđuje da li su podaci iz uverenja o izboru svakog narodnog poslanika istovetni sa podacima iz izveštaja državnog organa nadležnog za sprovođenje izbora narodnih poslanika i o tome podnosi izveštaj narodnoj skupštini.

Izglasano je da tu komisiju čine Jelena Pavlović sa liste Mi glas iz naroda, Uglješa Marković iz SPS-a i Aleksandar Marković iz SNS-a.

Nakon potvrđivanja mandata, narodni poslanici polažu zakletvu.

U nastavku prve sednice, koja ne mora biti istog dana, poslanici treba da izaberu predsednika narodne skupštine, potpredsednike, imenuju generalnog sekretara, izaberu članove radnih tela kao i članove stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

U novom sazivu, najviše poslanika imaće izborna lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” koja je osvojila 129 mandata, koalicija “Srbija protiv nasilja” osvojila je 65 mandata, izborna lista “Ivica Dačić – premijer Srbije” 18, a po 13 poslanika imaće “Nada za Srbiju” i lista “Mi – glas iz naroda”.

Od manjinskih stranaka, šest mandata osvojila je Stranka vojvođanskih Mađara, po dva mandata imaće izborne liste Usame Zukorlića i Stranke demokratske akcije, dok će po jedan mandat imati izborne liste “Politička borba Albanaca se nastavlja” i Ruske stranke.

Pauza na konstitutivnoj sednici dok komisija vertifikuje mandate, zvižduci i transparenti na početku

Narodni poslanici položili su zakletvu u skupštini Srbije i time je ovaj saziv i zvanično konstituisan.

Tročlana verifikaciona komisija potvrdila je da se svih 250 izveštaja o izboru narodnih poslanika poklapa sa izveštajerm Republičke izborne komisije, te su time poslanički mandati verifikovani.

Dok je predsedavajući čitao odluku o potvrđivanju mandata opozicioni poslanici i dalje su glasno protestovali uz transparente.

Predsedavajući Stojan Radenović na kraju je odredio pauzu, a o nastavku će poslanici biti naknadno obavešteni.

Teme