BETA

Udruženje Naša mesna zajednica: Firma Beograd na vodi planira uništenje parka kod hotela Bristol

Udruženje Naša mesna zajednica: Firma Beograd na vodi planira uništenje parka kod hotela Bristol


Životna sredina
| Izvor: Beta
| 08.04.2024

|
access_time
10:25

Firma “Beograd na vodi” planira da uništi park kod hotela Bristol i u toku je javni uvid u urbanistički projekat za izgradnju podzemne garaže u tom parku, pod velom “rekonstrukcije”, saopštilo je danas Udruženje Naša mesna zajednica.

Izradu urbanističkog projekta finansira ta kompanija, a “rekonstrukcijom” parka je predviđeno da se zadrži svega pet, od postojećih 86 stabala da bi se obezbedilo 450 parking mesta u podzemnoj garaži u dva nivoa.

Urbanističkim projektom je planirano da se na krov garaže, koja će zauzimati 70 odsto ukupne površine parka, postavi “zeleni krov”, debljine 1,7 do dva metra na kojem treba da se zasadi, između ostalog novo drveće.

Postojeće drveće je, kako je navedeno, visine i do 20 metara, a platani i kesteni, kojima park obiluje, imaju dubok koren za koji nije dovoljno dva metra zemlje.

Kao jedan od načina zalivanja novog zelenila je planirano sakupljanje vode iz drenažnog sistema kojim se odvodi voda sa krova garaže, odnosno zalivanje prečišćenom otpadnom vodom.

Izgradnjom novoplanirane saobraćajnice i nekoliko ulaza u garažu dodatno će biti smanjena površina parka. Predviđeno je i privremeno izmeštanje spomenika Krst sa Male pijace.

Ovaj park je takođe i prostor za prelet i migraciju strogo zaštićenih vrsta ptica i nalazi se u okviru ekološki značajnog područja “Ušće Save u Dunav”, ekološke mreže Srbije.

“Iako je u urbanističkom projektu navedeno da će ovo biti javna garaža, opravdano sumnjamo da je zaista namenjena građanima. U urbanističkom projektu za ‘rekonstrukciju’, odnosno rušenje Stare pošte u Savskoj navedeno je da će se parking mesta za novi komercijalni objekat ‘Kulturni centar,’ koji će biti izgrađen umesto Stare pošte, obezbediti izgradnjom podzemne garaže u parku kod hotela Bristol”, navedeno je u saopštenju.

Trenutno je na javnom uvidu i urbanistički projekat za rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju hotela Bristol. Ovaj urbanistički projekat se takođe radi za potrebe firme “Beograd na vodi”.

U tom urbanističkom projektu je navedeno da, pošto ne može da se realizuje potreban broj parking mesta na parceli na kojoj se nalazi spomenik kulture hotel Bristol, da će se problem parkiranja rešiti izgradnjom garaže u parku pored Bristola.

Na tenderu podzemne garaže u parku kod Bristola vidi se i šestospratnica na parcelama iza hotela.

Izgradnju ove šestospratnice od 40.000 kvadrata finansira “Beograd na vodi”. Taj stambeno-poslovni objekat će imati 169 stanova, pet lokala, zatvoreni bazen i 268 parking mesta u podzemnoj garaži.

Iako su, kako je navedeno, predviđena parking mesta za taj objekat, postoji velika verovatnoća da će garažu u parku kod Bristola najviše koristiti stanari tog, ali i drugih objekata u Beogradu na vodi jer kupovina garažnih mesta nije obavezna prilikom kupovine stana. 

Planom generalne regulacije Beograda, koji je plan višeg reda, za područje parka planirana je javna zelena površina. Takođe Planom generalne regulacije mreže javnih garaža nije predviđeno pravljenje javne garaže na toj lokaciji.

“Jedino što će biti rezultat te ‘rekonstrukcije’ parka je da će građani ostati bez jedne od retkih preostalih zelenih površina u ovom delu grada dok će garažu koristiti stanari i posetioci ‘Beograda na vodi'”, navelo je Udruženje Naša mesna zajednica.

Teme