BETA

Čadež: Izmene Zakona o energetici stvoriće novi ciklus investiranja u energetiku Srbije

Čadež: Izmene Zakona o energetici stvoriće novi ciklus investiranja u energetiku Srbije


Tranzicija
| Izvor: Beta
| 02.09.2024

|
access_time
13:10

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež ocenio je danas da će, ukoliko budu usvojene izmene Zakona o energetici, novi propisi obeležiti energetsku budućnost i sigurnost zemlje, a stvoriće i novi ciklus investiranja u energetski sektor i privredu.

“Pred nama je zajednički zadatak, a to je bitka protiv neznanja. To je suštinski važno za celu privredu, jer ljudi imaju strah od promena, ali do sada je svaka tehnološka inovacija dovodila do pozitivnijeg sveta u kojem živimo”, kazao je Čadež na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici u PКS, koja je počela 21. avgusta i traje do 10. septembra ove godine.

Čadež je ocenio da se ceo svet, pa i Srbija, nalaze na prekretnici kada je u pitanju energetska bezbednost i snabdevanje energijom.

“Ovaj zakon treba da doprinese energetskoj sigurnosti i to ne samo u bliskoj budućnosti, već i da na osnovu najboljih rešenja damo odgovore na pitanja koja će biti ključna za našu državu i građane, u decenijama pred nama. Rešenja koja su predložena su utoliko značajnija, jer se ne bave samo trenutnim energetskim problemima, već trasiraju na jako dobar način energetsku budućnost i sigurnost Srbije”, rekao je Čadež.

Ocenio je da bi se izmenama i dopunama Zakona o energetici posle oko tri decenije ukinuo moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana, što otvara mogućnost za korišćenje nuklearne energije kao još jednog izvora za proizvodnju električne energije i rastućih potreba za električnom energijom nakon 2040. godine.

Dodao je da će potražnja za električnom energijom da raste, imajući u vidu procese digitalizacije u narednim godinama.

“Otvara se i novi ciklus investiranja u energetske delatnosti, što posmatrano iz ugla privrede i ekonomije u celini, postaje veoma važno kada se zna da Srbija i druge zapadnobalkanske zemlje, između četvrtine i trećine potrebnih energenata uvoze i da je našim manje energetski efikasnim kompanijama potrebno oko 50 odsto više energije nego kompanijama u zemljama Evropske unije”, naveo je on.

Izmene zakona će, dodao je Čadež, omogućiti da kompanije postanu energetski efikasne i učestvuju u proizvodnji električne energije.

“Novina za firme iz svih industrija je da kompanije koje imaju potencijal i investiraju u čistu tehnologiju i zelenu energiju za svoje potrebe, izmenama zakona dobile bi mogućnost da viškove električne energije iz sopstvene proizvodnje ponude na otvorenom tržištu, samostalno ili posredstvom agregatora”, rekao je Čadež.

Teme