BETA

Opozicija traži hitno beogradske izbore, kažu da je Šapić simbol korupcije

Opozicija traži hitno beogradske izbore, kažu da je Šapić simbol korupcije


Politika
| 13.09.2023

|
access_time
10:45

Odbornici opozicionih grupa u Skupštini grada Beograda zatražili su danas raspisivanje beogradskih i parlamentarnih izbora kao i ostavku gradonačelnika Aleksandra Šapića koji, kako su ocenili, “ima iza sebe toliko afera da je postao simbol korupcije”.

Pred početak sednice Skupštine grada, odbornik Zeleno levog fronta Dobrica Veselinović naveo je da se opozicija obraća zajedno kako bi pokazala da može i hoće da sarađuje i u gradskoj i u republičkoj skupštini.

“Današnju sednicu obeležiće dve reči – ostavka i izbori, zbog velike društvene i moralne krize koju su prouzrokovali zločini u Ribnikaru i Mladenovcu, zbog protesta građana koji su se ujedinili u zahevu da ništa ne može ostati isto”, rekao je Veselinović.

Dodao je da su izlaz iz krize vanredni parlamentarni i gradski izbori.

Mila Popović iz Stranke slobode i pravde rekla je da opozicija traži nove izbore jer ova gradska vlast nema legitimitet, jer je na prošlim više od 70.000 građana glasalo za opoziciju nego za sadašnju gradsku vlast.

“Tražimo izbore jer je Šapić toliko afera proizveo da je postao simbol korupcije”, rekla je Popović, nakon koje su se obratili i predstavnici ostalih opozicionih grupa.

Sve vreme dok su se odbornici obraćali, konferenciju za novinare ometao je Simo Spasić, dovikujući uvrede i kleteve, ali obezbeđenje nije reagovalo.

Odbornici su rekli i da je na sednicu Skupštine grada došlo i obezbeđenje koje je bilo prisutno na sednici republičke skupštine i nije tada dozvoljavalo poslanicima opozicije da uđu u salu.

Odbornik Demokratske stranke (DS) Filip Tatalović istakao je da kada su demokrate, 2014. godine, predale beogradsku vlast naprednjacima minus u gradskoj kasi je bio 398 miliona evra. “Danas ova gradska vlast zadužuje samo jedno gradsko preduzeće, odnosno GSP za 323 miliona evra i to u trenutku kada su prihodi ovog preduzeća prepolovljeni. Pritom nije u stanju da u pisanoj odluci da zaduži GSP stavi ni datum kad je odluka doneta, nego ostavlja praznu crtu”, kazao je Tatalović.

On je dodao da je Šapić mnogo lukaviji nego što svi misle i da je bukvalno svojim aferama opteretio SNS i na taj način primorao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ga čuva jer je svestan da će, ako ga pusti, izgubiti Beograd.

Šef odborničke grupe Narodne stranke Miloš Pavlović rekao je da će predložiti kolegama iz opozicije da ne učestvuju u radu dok zgradu Skupštine Srbije gde će se održati sednica, ne napusti privatno obezbeđenje. 

Teme