BETA

Zelena energija okosnica razvoja EPS

Zelena energija okosnica razvoja EPS


Tranzicija
| Izvor: Beta
| 13.09.2023

|
access_time
12:20

Ulaganje u obnovu postojećih i izgradnju novih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije  (OIE) je okosnica strateškog razvoja Elektroprivrede Srbije (EPS) i u tome imamo maksimalnu podršku Vlade Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike, izjavio je v. d. generalnog direktora EPS-a Dušan Živković na otvaranju savetovanja “Energetika 2023”, objavio je danas EPS.

Živković je naglasio da EPS sprema nove projekte korišćenja kapaciteta vetra i sunca i razvija započete OIE projekte, te da se sada intenzivno radi na projektu izgradnje reverzibilne hidroelektrane Bistrica, snage 680 megavata.

“Reverziiblna hidroelektrana Bistrica omogućiće balansiranje i stabilnost sistema, ne samo Srbije već i regiona i to je ključni preduslov za veći udeo zelene energije u našoj zemlji”, rekao je Živković.

Istakao je da je termo energija bazna energija u Srbiji, te da je siguran da će njen doprinos biti podjednako značajan u sigurnosti i stabilnosti sistema, ali i za bezbedno i sigurno snabdevanje električnom energijom potrošača.

“Zato će i u narednom periodu jedan od prioriteta biti modernizacija naših rudarskih i termo kapaciteta uz posebnu posvećenost unapređenju zaštite životne sredine, jer je to imperativ poslovanja za naredne godine”, naglasio je Živković.

Prvo čovek EPS-a je istakao da je se kompanija menja posle više decenija čekanja, te da je cilj reformi da EPS posluje uspešno i profitabilno.

Živković je ukazao i na značaj saradnje stručne energetske javnosti, posebno u današnjem vremenu koje, kako je naveo, nameće posebne izazove poput dekarbonizacije i zelene tranzicije.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Novo

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Društvo

IT