BETA

Đedović: Ulaganja u obnovljive izvore važna za energetsku nezavisnost, ali i privredni rast

Đedović: Ulaganja u obnovljive izvore važna za energetsku nezavisnost, ali i privredni rast


Izvori
| Izvor: Beta
| 14.09.2023

|
access_time
11:50

Ulaganja u obnovljive izvore energije (OIE) važna su za veću energetsku nezavisnost i sigurnost, ali i treba da budu jedan od pokretača privrednog rasta, investicija i povećanja zaposlenosti, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović.

Đedović Handanović je, na konferenciji “OIE Srbija 2023” u Vrdniku, pozvala investitore da iskoriste potencijal u Srbiji i da budu deo velikog investicionog ciklusa u oblasti energetike, u kojem ukupna vrednost projekata iznosi oko 15 milijardi evra.

“Za šest meseci pripremili smo i doneli izmene Zakona o korišćenju OIE tako da omogućimo dalji razvoj OIE, i da istovremeno imamo stabilnost sistema. Doneli smo i podzakonske akte i sproveli prve aukcije za tržišne premije, najveće koje su se odjednom sprovele u našem regionu po evropskom modelu”, rekla je ona.

Istakla je da je aukcijama obezbeđeno više od milijardu evra novih investicija, devet novih elektrana kapaciteta većeg od 700 megavata (MW).

“Кroz nadmetanje postignuta je cena skoro dvostruko niža od tržišne što će značiti dodatne prihode za državu, odnosno investitori će državi plaćati razliku u ceni. Po tom osnovu prema dugoročnim projekcijama cena država će godišnje prihodovati od 12 do 28 miliona evra”, navela je ministarka.

Ona je istakla da je prednost za investore to što će moći da grade nove kapacitete uz mehanizam koji ih štiti u slučaju pada cena ispod određenog nivoa, a za građane što će imati više čistih izvora energije, zdraviju životnu sredinu i manje emisije ugljen-dioksida (CO2).

“Energetska tranzicija je posao i zadatak svih nas, i može biti uspešna samo ukoliko svi, država, investitori, energetske kompanije, budemo radili u istom pravcu”, zaključila je Đedović Handanović.

Teme