BETA

Komandant Kfora u oproštajnoj poseti kod načelnika Generalštaba Vojske Srbije

Komandant Kfora u oproštajnoj poseti kod načelnika Generalštaba Vojske Srbije


Kosovo
| 19.09.2023

|
access_time
17:20

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović primio je danas u oproštajnu posetu aktuelnog komandanta Kfora Anđela Mikelea Ristuču, koji će dužnost komandanta međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji predati sledećeg meseca.

Na sastanku u Generalštabu bilo je reči o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i rezultatima saradnje Vojske Srbije i Kfora za vreme mandata generala Ristuče, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Uz ocenu da je situacija na Kosovu i Metohiji i dalje nestabilna, na sastanku je istaknuto da je profesionalna saradnja Vojske Srbije i Kfora na svim nivoima u prethodnom periodu bila u funkciji smanjenja napetosti na terenu i prevencije eskalacije krize.

General Mojsilović je italijanskom generalu, kako se dodaje u saopštenju, zahvalio na korektnoj saradnji i ličnom zalaganju za uspostavljanje bezbednog okruženja na Kosovu i Metohiji, i poželeo mu uspeh na novim dužnostima.

Komandant KFOR-a: Političko rešenje potrebno za mir i stabilnost na Kosovu

Komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuća izjavio je danas u Beogradu da je za mir i stabilnost na Kosovu potrebno političko rešenje, te da NATO zato podržava dijalog Beograda i Prištine.

On je dodao da su događaji koji su pretili da naruše stabilnost, zahtevali ogroman vojni i diplomatski napor da se ponovo uspostavi mirnija i uravnoteženija situacija.

“Oni samo potvrđuju da političko rešenje može doneti trajni mir i stabilnost u ovoj oblasti. Mnogo događaja, posebno oni od 29. maja potvrđuju da su politička rešenja potrebna. To je razlog zašto NATO i KFOR u potpunosti podržavaju dijalog u kojem posreduju EU i SAD”, rekao je on na brifingu novinarima u Beogradu.

Dodao je da je konstraktivan pristup obe strane ključ da se stvore neophodni uslovi za trajnu bezbednost na Kosovu i širom regiona, a za dobrobit svih, ali i budućih generacija.

Teme