BETA

Konferencija u PKS: ESG in Business and Finance: Challenges and Opportunities in Serbia

Konferencija u PKS: ESG in Business and Finance: Challenges and Opportunities in Serbia


Životna sredina
| Izvor: Beta
| 19.09.2023

|
access_time
13:40

Privredna komora Srbije (PKS) najavila je danas da će 26. septembra organizovati konferenciju “ESG in Business and Finance: Challenges and Opportunities in Serbia”, u čijem fokusu će biti ESG izveštavanje (zaštita životne sredine, društvena odgovornosti i savesno korporativno upravljanje), kreiranje korporativne strategije dekarbonizacije, primena zelenih tehnologija i implementacija Mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika (CBAM).

Cilj skupa je, kako je navedeno, podizanje svesti o ključnim pitanjima održivosti, društvene odgovornosti i upravljanja, a doneće i teme poput implementacije EU taksonomije za održivo finansiranje, uticaja CBAM i integraciju ESG kriterijuma u investicione odluke finansijskih institucija.

Takođe, diskutovaće se o strategijama dekarbonizacije i primeni zelenih tehnologija u upravljanju emisijom gasova sa efektom staklene bašte, uz fokus na ceo lanac snabdevanja.

“Održivost životne sredine i društveno odgovorno poslovanje sve više dobijaju na značaju i postaju ključ bolje budućnosti svih nas, dok se implementacija ESG principa i uspostavljanje održivog poslovanja kompanija nameću kao imperativ. Ovom konferencijom želimo da pomognemo korporacijama i malim i srednjim preduzećima da istraže i u potpunosti prihvate instrumente ESG izveštavanja”, izjavila je direktorka Udruženja italijanskih industrijalaca – Konfindustrija Srbija Irena Brajović.

Učešće na konferenciji potvrdili su predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, predstavnici finansijskih institucija poput Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke, kao i nekoliko banaka i kompanija koje integrišu ESG kriterijume u svoje poslovanje i investicione odluke – Microsoft, Hemofarm, Henkel, Risalta, Energetik, RINA.

“Cilj konferencije je da se fokusira na značaj ESG standarda i podstakne kompanije i institucije da revidiraju svoje poslovne modele i strategije. Zbog toga je od ključne važnosti da se blagovremeno uspostavi mreža stručnjaka za ESG koja će doprineti razmeni znanja i iskustva u razumevanju ESG procesa i njegovih implikacija na finansijski i industrijski sektor”, izjavila je sekretarka Udruženja finansijskih institucija PKS Katarina Ocokoljić.

Konferenciju organizuju Konfindustrija Srbija, u partnerstvu sa PKS.

Teme