BETA

Poslanik Dveri upitao da li će Vučić predati Kosovo kao premijer Jermenije Nagorno-Karabah

Poslanik Dveri upitao da li će Vučić predati Kosovo kao premijer Jermenije Nagorno-Karabah


Politika
| 20.09.2023

|
access_time
16:10

Poslanik Srpskog pokreta Dveri Ivan Kostić uporedio je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom, upitavši da li će Vučić “bez otpora predati” Kosovo kao Pašinjan Nagorno-Karabah.

“Da li Vašington i Brisel imaju mehanizme da nateraju predsednika Srbije Aleksandra Vučića da dobrovoljno i bez otpora preda Kosovo i Metohiju u ruke albanskih okupatora baš kao što je i jermenski premijer predao bez borbe Nagorno-Karabah u ruke Azerbejdžana”, upitao je Kostić.

On je ocenio da je jermenski predsednik na vlast došao “uz podršku SAD” i da mu je zadatak da “ispuni zapadnu agendu i da bez otpora preda vekovnu jermensku zemlju Nagorno Karabah i 120.000 svojih sunarodnika u ruke Azerbejdžana”, saopšteno je iz Dveri.

“Da bi Srbija izbegla jermenski scenario, neophodno je da se sve nacionalne institucije probude iz ‘mrtvog sna’, a da političke parlamentarne partije pod hitno, na posebnoj sednici Skupštine Srbije, odbace francusko-nemački ultimatum i da se postepeno, kroz Ujedinjene nacije i primenu Rezolucije 1244, krene u punu reintegraciju Kosova i Metohije u ustavno-pravni okvir Republike Srbije”, naveo je Kostić.

Planinska oblast Nagorno-Karabah i deo okolnih teritorija su bili pod kontrolom Jermena od kraja separatističkog rata 1994, ali Azerbejdžan je te teritorije povratio u šestonedeljnom ratu 2020. godine.

Rat je završen primirjem uz posredovanje Rusije i od tada je kontingent ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu.

Azerbejdžan međutim tvrdi da posle primirja Jermenija krijumčari oružje u tu oblast. Zbog tih tvrdnji blokiran je jedini put koji Nagorno-Karabah povezuje s Jermenijom što je izazvalo nestašicu i hrane i lekova u tom regionu.

Azerbejdžan je juče objavio da je pokrenuo “antiterorističke operacije” protiv snaga Jermenije u Nagorno Karabahu, ali je danas najavljen prekid vatre pošto su jermenski separatisti pristali da polože oružje i pregovaraju o reintegraciji ove teritorije u sastav Azerbejdžana.

Teme