Američka država Vašington aktivirala Nacionalnu gardu

Guverner američke države Vašington Džej Inzli naredio je aktiviranje nacionalne garde posle vandalizama i pljački radnji i tržnih centara u više gradova tokom protesta zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda za vreme policijskog hapšenja.

Guverner je pre odluke o rasporedjivanju Nacionalne garde na teritoriji cele države Vašington, odobrio 400 pripadnika Nacionalne garde za Sijetl i 200 za Belvi.

U subotu uveče su demonstranti razbijali izloge u centru Sijetla i krali stvari iz mnogih radnji, bacali lutke iz izloga. Sinoć je bilo upada i pljački radnji i tržnih centara u Belviju, Spokejnu, Takvili i Rentonu.

Naredjenje guvernera znači da će još pripadnika garde biti poslato da pomognu u suzbijanju nereda.

“Ne smemo dozvoliti da ove ilegalne i opasne akcije skrenu pažnju sa besa koji toliko ljudi oseća zbog duboke nepravde tako ogoljene smrću Džordža Flojda”, rekao je Inzli u saopštenju i dodao: “Ali ja takodje neću da se okrenem od naše odgovornosti da zaštitim stanovnike naše države”.

Flojd je umro 25. maja u Mineapolisu, u državi Minesoti, posle intervencije belog policajca Dereka Čovina. Prema optužnici, Čovin je prilikom hapšenja gotovo devet minuta kolenom pritiskao Flojdov vrat, uključujući dva minuta i 53 sekunde pošto je izgubio svest.

Vesti o neredima posle najnovijeg u nizu smrtnih ishoda crnih muškaraca i žena u rukama američke policije, su na naslovnim stranama novina širom sveta, a negde su u drugi plan bacili i pandemiju korona virusa.

Protesti širom SAD zbog policijske brutalnosti i ekstremnog ophodjenja prema crncima posle smrti Flojda u mnogim mestima prerasli su u velike nerede, pljačke, paljenja policijskih vozila i zgrada i okršaja sa policijom.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.