ARILJAC VRAĆA VERU U LJUDE Poklanja bubreg devojci koju vidi prvi put!

12_1000x0

Gest vredan divljenja! Perica Vujović iz Arilja rešio je da donira bubreg Jeleni Milovanović iz Smederevske Palanke, devojci koju prilikom datog obećanja nije video, a njihove sudbine su se isprepletale na neobičan način.

Upoznali su se preko društvene mreže nakon što je Jelena, koja je rođena s jednim bubregom, što je saznala tek pre osam godina, kada je otišla kod lekara zbog hronične bolesti, rešila da uzme stvar u svoje ruke. Zdravstveno stanje joj se pogoršavalo iz dana u dan, bila je više od godinu dana na listi za transplantaciju, ali donora nije bilo. Usledio je apel preko društvenih mreža, na koji je odgovorio Perica, s kojim se Jelena mesecima dopisivala, a tek juče upoznala.

– Na listi čekanja sam duže od godine, ali do sada niko iz bolnice nije kontaktirao sa mnom. Verujem da je to jer imam retku krvnu grupu. Trebalo je da mi donor bude otac, čak smo kompatibilni, međutim, ispostavilo se da zbog nečeg ipak ne može. U želji da što pre ozdravim jer imam malu ćerkicu, počela sam da pišem apele na Fejsbuku – priča Jelena.

Iznenađujuće, javilo joj se više ljudi, među kojima i Perica, koji ima istu krvnu grupu, ali je potrebno još analiza da bi se utvrdilo da li su kompatibilni.

– Jelenina priča me je pogodila iz ličnog iskustva jer će i mom sinu Marku sutra ili za koju godinu biti neophodna transplantacija srca. U šestom mesecu ustanovljena mu je diletativna kardiomiopatija, ekstremno uvećanje leve srčane komore. Lekar u Tiršovoj rekao nam je da je Marko potencijalni kandidat za transplantaciju. Da li će to biti za pet, deset ili 20 godina, to će se desiti. Voleo bih da znam da će neko tada potpisati dozvolu za doniranje organa mom detetu – kaže Perica.

Na tom putu stoji Zakon o transplantaciji organa koji dozvoljava da donori budu samo srodnici do trećeg kolena, što Jelena i Perica nisu znali. Oni su se juče sastali s poslanikom Dušanom Milisavljevićem i održali konferenciju da bi pokušali da apeluju na izmenu zakona. Transplantacija bi eventualno mogla da se obavi u Turskoj, koja to dozvoljava, ali operacija s obezbeđenim donorom košta između 25.000 i 30.000 evra, koje ni Jelena ni Perica nemaju.

Živi u trošnoj kući i od nadnice

Da stvar bude još tužnija, ovaj dobri samarićanin, spreman da nepoznatoj devojci da organ i produži život, živi veoma teško radeći za nadnicu da prehrani porodicu. Žive kao podstanari u trošnoj kući staroj 80 godina, koja im je data na korišćenje, a samo Perica radi jer je supruga bolesna. Krov, kupatilo, problemi sa strujom i vodom, sve to otežava život Perici i njegovoj porodici, ali su prinuđeni da žive tu zbog blizine škole, vrtića i doma zdravlja da bi supruzi, koja bolesna mora da se brine o deci, bilo sve nadohvat ruke i lakše.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.