Barnije upozorio na konkretne posledice posle Bregzita

Pregovarač Evropske unije (EU) za Bregzit Mišel Barnije upozorio je danas da bi u slučaju prekida slobodnog kretanja gradjana izmedju Velike Britanije i ostatka EU konkretne posledice osetili evropski i britanski gradjani.

“Nastavićemo da branimo interese naših gradjana”, rekao je Barnije tokom rasprave na tu temu u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Barnije je zadužen da u ime EU pregovara sa Londonom o budućim odnosima dve strane posle istupanja Velike Britanije iz članstva u EU koje počinje 31. januara.

Brisel i London će tokom prelaznog perioda koje će trajati do kraja godine, pregovarati o budućim odnosima koji se odnose, izmedju ostalog, na pitanja trgovine, bezbednosti, energetike i saobraćaja.

“Niko ne treba da potceni direktne posledice ukidanja slobode kretanja, što je u centru pažnje Bregzita”, rekao je Barnije.

Predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen rekla je u Evropskom parlamentu da posle prelaznog perioda neće više postojati sloboda kretanja kao do sada za one iz EU koji rade i žive u Velikoj Britaniji i obrnuto.

Prema njenim rečima, to pitanje će biti prioritetno u predstojećim pregovorima.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.