Berlin zabranio demonstracije protivnika sanitarnih mera protiv pandemije

 Vlasti Berlina zabranile su danas nekoliko demonstracija protivnika mera uvedenih u borbi protiv širenja korona virusa, planiranih za vikend, koje podržava krajnja desnica.

Zvaničnici su rekli da će demonstranti verovatno prekršiti pravila o držanju razmaka čiji je cilj zaustavljanje širenja virusa.

U Nemačkoj je poslednjih sedmica došlo do povećanja broja zaraženih, pa Vlada razmatra o vraćanju restriktivnih mera.

Vlasti navode da se učesnici demonstracija protivnika epidemioloških mera već 1. avgusta nisu pridržavali mera nošenja maske, držanja razmaka i ostalih.

Berlinski zvaničnik za bezbednost Andreas Gajzel je pozdravio tu odluku o zabrani protesta najavljenih za vikend.

“Moramo da odmerimo fundamentalno pravo na slobodu okupljanja i pravo na život. Izabrali smo život”, naveo je on u saopštenju.

On je najavio da će policija sprečti svako veće okupljanje i da neće tolerisati šatore koje su demonstranti postavili ispred Parlamenta.

“Nisam spreman da prihvatim da Berlin po drugi put bude pozornica onih koji negiraju korona virus… i desničarskih ekstremista”, rekao je on.

Brojni pripadnici krajnje desnice, uključujući članove Alternative za Nemačku, najavili su učešće na protestu u nedelju u Berlinu.

Lider te desničarske stranke Georg Pazderski kritikovao je odluku o zabrani okupljanja kao “disproporcionalnu i neopravdanu”.

Na tu odluku se može žaliti sudu.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.