Birodi: Izbori su od interesa za sve društvene aktere, neophodni transparentni razgovori

Biro za društvena istraživanja (Birodi) ocenio je danas da je demokratska institucija izbora od interesa za sve društvene aktere, a ne samo za samo za političke stranke i pokrete te su istakli da je neophodno da se razgovori o izbornim uslovima vode na transparentan i participativan način.

Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIC

Kako se u saopštenju navodi, to znači omogućavanje učešća svim društvenim akterima koji imaju interes i potrebu da promovišu i zaštite svoja prava, interese i obaveze, odnosno utiču na uspunjavanje obaveza i nadležnosti kojim se unapređuje izborni proces.

Ta organizacija pozdravila je spremnost Evropske unije da posreduje u rešavanju izborne krize, ali je istakla da EU organizovanjem dijaloga o izbornim uslovima na nivou političkih stranka doprinosi očuvanju partokratskog modela u Srbiji.

„Samo transparentan i participativan proces može da bude uvod u izlazak iz izborne krize i postizanje sustinskog dogovora o izbornim uslovima“, ocenio je Birodi.

Birodi je pozvao predstavnike Evropske unije da razmotre tu inicijativu.

Drugi sastanak predstavnika vlasti i opozicije o izbornim uslovima, uz posredovanje Evropskog parlamenta biće održan sutra.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.