Božidar je oduševio Srbiju jednim gestom – a još je veći car nego što ste mislili!

Božidar_1000x0

Pre tri godine, Božidar Ivančević (24) preselio se iz sela Kovačevca pored Mladenovca u Stoklhom, trbuhom za kruhom. Danas on vodi uspešnu kompaniju, sve je izgradio sam i neprestano se trudi da pomogne svom narodu, koliko god je to u njegovoj mogućnosti.

Božidar je danas uplatio preko 2.000 evra kako bi Osnovna škola “Kralj Milutin” iz Gračanice ponovo dobila struju, i tim gestom oduševio Srbiju. Međutim, ovo nije prvi put da ovaj vredni mladić pomaže svojim zemljacima. Kako kaže, trenutno radi na tome da dobije odobrenje da pomogne jednom manastiru blizu Mladenovca kojem je neophodna donacija.

– Manastiru je potrebna pomoć, ali na teži način sam naučio da sa ovim stvarima uvek treba biti obazriv. Zato želim da dam koliko god da je potrebno novca direktno dobavljačima, koji bi onda dali manastiru sve što je potrebno za sređivanje. Iz istog razloga nisam želeo da uplatim novac školi, već direktno na račun Kosovske agencije za snabdevanje. Budući da sa Kosovom stvari stoje malo komplikovano, te da bi se transfer novca vršio preko nekoliko banaka i da bi to trajalo danima, u dogovoru sa direktorom sam ipak rešio da njemu direktno uplatim novac a on će platiti račune – priča Božidar, kojeg je redakcija “24 sata” spojila sa direktorom škole Velimirom Milkićem.

On je u 21. godini napustio Kovačevac i uputio se u Stoklhom, gde je u početku veoma teško živeo. Radio je na građevini i čistio sneg sa krovova, a onda je napredovao do pozicije poslovođe u jednoj kompaniji za izgranju i renoviranje kuća. Čim mu se ukazala mogućnost, poželeo je da pomogne ljudima u Srbiji.

Božidar Ivančević

Božidar Ivančević u svojoj firmi, Foto: Privatna arhiva

– Bolja pozicija mi je omogućila da dovedem i par naših ljudi u Švedsku da rade, od kojih su neki i dan danas ostali ovde. Cilj mi je bio da pomognem našim ljudima koliko god da sam u mogućnosti, i mislim da sam uspeo u tome. Neki su se snašli, svidelo im se, a neki su se vratili u Srbiju jer se nisu uklopili u sistem Skandinavije, bilo da je zbog depresivnog vremena ili nekih drugih razloga – kaže naš sagovornik.

Kada se firma raspala, okuražio se da započne sopstveni biznis, i danas vodi jednu od najuspešnijih kompanija za renoviranje kuća u privatnom sektoru u Stoklhomu i zapošljava 150 ljudi. Ipak, ostao je veran svojim korenima i pomaže kad god je u mogućnosti.

– Novac kao novac ne čini čoveka srećnim, novac je tu da nam zadovolji potrebe koje se i te kako mogu uskladiti sa količinom novca koju imamo, čak i ako je to i samo onoliko koliko nam je potrebno da se prehranimo i platimo račune, ali problem je sa onima koji ni to nemaju, a mi Srbi treba da se ujedinimo i da budemo tu da pomognemo našem narodu, da ne dozvolimo da naša deca nemaju struju u školi, da ne dozvolimo da postoji niti jedna porodica koja nema osnovna sredstva za život. A to sve pojedinci ne mogu da urade, sve dok ne shvatimo da samo zajedno možemo da učinimo nesto za svoj narod – poručuje on.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.