Branilac: Saša Mirković štrajuje glađu, uhapšen pre raspisivanja poternice

Nekadašnji predsednik Skupštine opštine Zaječar Saša Mirković štrajkuje glađu od kada je izručen Srbiji, nakon hapšenja u petak u Crnoj Gori, ali još ne znamo po kom osnovu je u Centralnom zatvoru.

Saša Mirković, bivši predsednik Skupštine grada Zaječara Foto: Medija centar

Nalog iz kojeg se to vidi nije dobio, rekla je njegova advokatica Nataša Tošić, navodeći da je Mirković u lošem zdravstvenom stanju.

Ona je na konferenciji za novinare rekla danas da nalog suda da se javi na izdražavanje kazne jer je pravosnažno osudjen da je oštetio budžet Zaječara, glasi na 21. oktobar, a ne na avgust, kao i da je smešten u istražnom delu beogradskog Centralnog zatvora gde ne idu lica na izdržavanje kazne.

„Poternica za Mirkovićem nije postojala u trenutku kad je uhapšen, ona je izdata tek oko 22.00 uveče u petak, malo nakon što je predat Srbiji“, rekla je Tošić.

Prema njenim rečima, da je postojala poternica Mirković bi u Crnoj Gori bio u ekstradicionom pritvoru, posle čega sledi procedura o eventulanom izručenju.

Ona je pozvala Osnovni sud da joj dostavi zašto je njen branjenik u zatvoru, i saopštila da je uputila zahtev Višem sudu u Beogradu da se Mirkoviću kazna od godinu dana zatvora zameni kućnim zatvorom zbog njegovog zdravstvenog stanja, zbog kojeg, navela je, inače uzima lekova, ali to sad ne čini jer i na taj način štrajkuje.

Ona je rekala da je izručenje Mirkovića „predmet neke trgovine“ Crne Gore sa Srbijom i da je izložen „progonu jer je politički neistomišljenik sa Aleksandrom Vučićem, zbog čega je napustio Srpsku naprednu stranku 2015. godine“.

Prema njenim rečima, izručene je povezano i s time što je Mirković bio producent emisija koje su „prve započele istraživanje ubistva“ lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića na Kosovu.

Objašnjavajući šta se dešavalo prethodnih nekoliko dana, Tošić je rekla da je iz medija saznala da je njen branjenik lišen slobode u petak u Crnoj Gori i da je od tamošnjih kolaga čula da mu je rečeno kako nema urednu prijavu boravka i da će prekršajno odgovarati.

„Međutim, službenim kolima je dovežen do Srbije i tu predat“, rekla je Tošić.

Govoreći o presudi protiv njega, ona je rekla da je prvostepeno osuđen 2017. godine da je „navodeno oštetio budžet grada Zaječara“ prilikom nabavke novogodišnjih paketića, kao i da je to ove godine drugostepeno potvrdjeno, protiv čega je uložila pravne lekove.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.