Brnabić: Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost o navodnom vrbovanju agenata. Stefanović dogovorio saradnju sa Rusijom u oblasti bezbednosti

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da će se danas ili sutra sastati Savet za nacionalnu bezbednost povodom navoda da Rusija vrbuje pripadnike bezbednosnih službi Srbije.

Ona je novinarima u Skupštini Srbije rekla da je o tome razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je on izdao nalog Vojno-bezbednosnoj agenciji (VBA) da istraži te navode.

Navodeći da nadležni tek treba da dobiju dodatne informacije, premijerka je ocenila da će u slučaju da se utvrdi da su te informacije tačne, to predstavljati “ozbiljan problem” i “stvar oko koje će morati ozbiljno da se pozabave”.

Upitana da li to može da poremeti odnose sa Rusijom, ona je kazala da ne može da iznosi paušalne ocene i da mora da sačeka informacije VBA.

List “Blic” preneo je ranije danas da je “ruski diplomata i pripadnik vojne obaveštajne službe Georgij Kleban akter šokantnog snimka, na kome se vidi kako daje novac jednom navodno visokopozicioniranom zvaničniku Srbije”.
Snimak je 17. novembra objavljen na Jutjubu, njegova autentičnost potvrdjena je za “Blic”, a potvrdio ga je i ugledni istraživački novinar Hristo Grozev na svom Tviter nalogu.

Stefanović: Sporazumi o saradnji Srbije i Rusije u oblasti bezbednosti

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je nakon sastanka u Moskvi sa sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševim da je postignut dogovor o zaključivanju dva sporazuma.

Ti sporazumi će unaprediti saradnju Srbije i Rusije u oblasti bezbednosti. Jedan je o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala, a drugi o suzbijanju terorizma, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Stefanović, koji je u dvodnevnoj poseti Moskvi, rekao je da policija Srbije prati “kretanje migranata iz pravca Bliskog istoka, zbog postojanja bojazni od infiltriranja terorističkih boraca” koji “pokušavaju da se domognu Zapadne Evrope”.

Stefanović je rekao i da policija Srbije “ostvaruje dobre rezultate” u borbi protiv medjunarodnog šverca droge.

Stefanović će u Moskvi razgovarati i s generalnim tužiocem Ruske Federacije Jurijem Čajkom.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.