Dačić: Nema nastavka dijaloga dok Kosovu ne zaprete oni koji su ga stvorii

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se dijalog Beograda i Prištine neće nastaviti dok Kosovu ne zaprete da će izgubiti podršku oni koji su ga stvorili.

Na konferenciji za novinare posle razgovora sa šefom grčke diplomatije Nikosom Dendijasom, Dačić je rekao da je to posledica toga što medjunarodna zajednica toleriše takse koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i načina na koji su prebrojavani glasovi sa izbora na Kosovu.

Dačić je odbacio tvrdnje iz Prištine da Gana nije povukla priznanje Kosova rekavši da su to činjenice.

On je naveo da 94 države ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, 94 priznaju, dok  pet imaju nejasan odnos prema tom pitanju, ali da većina svetske populacije živi u državama koje nisu priznale Kosovo.

Ambasada nema fond za povratak studenata iz Hongkonga
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić potvrdio je danas da se u Hongkongu nalazi 15 studenata iz Srbije i da ambasada u Pekingu nema fond da plati njihov povratak u zemlju, ali da će država intervenisati ako bude potrebe.

Dačić je novinarima u Beogradu rekao da srpski studenti čekaju da vide da li će se nastaviti školska godina.

U Hongkongu mesecima traju antivladini protesti koji su proteklih dana eskalirali u nasilje i sukobe demonstranata i policije.

Andjela Janković koja studira na Univerzitetu Ling-nan, rekla je danas za N1 da ona nije uspela da stupi u kontakt sa srpskom ambasadom u Kini ali da je drugim sudentima rečeno da trenutno nemaju fondova da im pomognu da napuste Hongkong.  

Ona je ispričala da nastave na fakultetima nema, da nema javnog prevoza i da je studentima savetovano da ne napuštaju kampus ali da se čini da je situacija danas mirnija nego u utorak, kada je grupa demonstranata demolirala studentsku menzu.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.