Dan sa narodnim poslanikom Josipom Joškom Brozom

Predsednik Komunističke partije – Poslanička grupa Socijalistička partija Srbije

Prošlo je vreme tvrdog komunizma. U Narodnoj skupštini borim se za socijalnu pravdu, prava radnika, da vratim sve dobro iz nekadašnjeg režima, rekao je narodni poslanik Josip Joška Broz u „Danu sa poslanikom“.

Foto: J. Z. T.

Sastali smo se ispred službenog ulaza u Skupštinu Srbije u petak.

Naša redakcija se nije akreditovala za ulaz u parlament, te smo ovonedeljnog sagovornika zamolili da popričamo u nekom od kafića u blizini. Ubrzo po pozivu, iz parlamenta izašao žurnim hodom, na ramenu torbica, a u ruci papiri – „Unutra je ionako gužva“.

Foto: J. Z. T.

Duž Kosovske ulice prodavci polovnih knjiga nudili su poznate naslove – septembar je i mnogi su još u potrazi školskih udžbenika. I dok smo zavirivali koji je kafić prikladan za razgovor, neretka su bila dobacivanja:“Gospodine, neka knjiga?“.

Na prvo postavljeno pitanje – „Kako je?“ odgovorio je kratko: „Kako mora“.

Ispred Skupštine se montirala bina, radnici su razmotavali kablove i postavljali ozvučenje. Da je dan kasnije promocija najmlađih oficira Srbije najavljivali su zvuci vojnih aviona, probijanje zvučnog zida, na nebu iznad Beograda.

U razgovoru za portal Danasa istakao je da je redovan u Skupštini. Požalio nam se da mu smetaju izmene saobraćaja, ali i radovi po gradskim ulicama -„Zamislite da nekome pozli, kako da brzo stigne u zdravstvenu ustanovu“.

Objasnio nam je da se zalaže za borbu u institucijama, a da je, aludirajući na deo opozicije, protiv one koja se vodi na ulicama Srbije.

Foto: J. Z. T.

„Biti poslanik za mene znači velika obaveza. Velika je stvar borba u intitucijama. Borba na ulicama nikada nije uspevala, sem one 2000. godine“, smatra on.

Retki su dani kada izostane iz skupštinske sale. Ujutru voli da popije kafu pa pravac srpski dom demokratije, kazao je za Danas.rs.

Boli ga, požalio se, što mnogi ocenjuju da vladajuća stranka ima apsolutno većinu u parlamentu, omalovažavajući na taj način Socijalističku partiju Srbije za koju ističe da je „dete komuzma“. SNS zvanično ima većinu ali njeni poslanici, kaže, nisu redovni na sednicama.

Gde su žalbe, tu su i kritike. U ovom razgovoru one su upućene našem listu.

Foto: J. Z. T.

„U zadnje vreme se mnogo, pogotovo kod vas, u listu Danas, pojavljuju razni naslovi protiv Ivice Dačića, protiv SPS-a, našeg koalicionog partnera“, ispričao nam je i pokazao papir na kome je izjava poslanika SPS-a Đorđa Milićevića upućena nešem listu za koju tvrdi da nije objavljena.

Iako, kako pohvale tako i kritike, prihvatamo konstruktivno, morali smo priču usmeriti na ono čemu rubrika „Dan s poslanikom“ služi – približavanju poslanika građanima koje predstavlja.

Mišljenja je da je doslednost jednoj političkoj stranci princip. „Nikada nisam menjao stranku. Ljudi pljuju petokraku a nekad su joj se kleli“, a prema njegovim rečima, sednice Narodne skupštine pristojnije su otkad ih neke opozicione stranke bojkotuje.

„Ja se ponašam onako kako smatram da treba da se ponaša jedan komunista“, odgovorio je Broz kada smo se osvrnuli na mišljenje dela javnosti da u našem parlamentu vlada nepristojnost.

I dok smo ispijali produženi sa mlekom, kazao nam je da se pored poslaničke funkcije bavi se ugostiteljstvom. Ceo život, naglasio je, bavi se kafanama.

Foto: J. Z. T.

„Kada sam zatvorio poslednju kafanu rekao sam sebi dosta je, ali meni kafane služe da tamo sedim. I zašto bih sedeo u tuđoj kad mogu u svojoj“. U kafani „Tihi Don“ u Zemunu, kako je istakao, mušterije mogu videti sve što je u vezi sa komunističkim režimom i SFRJ.

U toku razgovora sa nama, obavio je i jedan telefonski poziv. Iako se, iz pristojnosti, nismo interesovali za sadržinu istog, sam nam je otkrio. Zvao ga je prijatelj i suvlasnik restorana, neko je na zastavi ispred ulaza napisao „Joška Broz cinkaroš“, pa će se uputiti tamo da prisustvuje policijskom uviđaju.

Foto: J. Z. T.

Otkrio nam je i gde će biti narednog dana.

„Noćas putujem u Grčku. Idem na događaj u Sirizu. Ne idem kao poslanik, već kao prijatelj. Mi komunisti ćemo uvek pomagati levičare širom sveta“, kazao je Broz uz opasku „prave levičare“.

Nakon toga posetiće Hilandar.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.