Djurić: Potpisujemo izjavu o namerama za obnovu železničkog saobraćaja izmedju Beograda i Prištine

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić izjavio je da će danas u Minhenu biti potpisana izjava o namerama za obnovu železničkog saobraćaja izmedju Beograda i Prištine.

“Kada to jednog dana bude realizovano, doći će do obnove železničke pruge izmedju Prištine, Podujeva i Merdara i dalje prema Nišu. Roba iz centralne Srbije moći će tada mnogo brže da dolazi na Kosovo, kao i putnici”, rekao je  Djurić za beogradsku televiziju Prva u Minhenu.

On je kazao da će biti potpisano pismo o namerama koje nije pravni akt, već “izraz političke volje da linija bude ustanovljena” i dodao da je danas “veoma važan dan” za bolju saobraćajnu povezanost Beograda i Prištine.

“Veoma smo vodili računa da naši interesi budu maksilmalnmo zaštićeni, da sve bude u skladu s Ustavom i zakonima Srbije”, naveo je Djurić.

Komentarišući sinoćni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i specijalnog izaslanika predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova Ričarda Grenela, Djurić, koji je učestvovao u tom razgovoru, rekao je da se delegacija Srbije u Minhenu trudi da predstavi sagovornicima iz medjunarodne zajednice “kakva je situacija s kojom se suočavaju Srbi na Kosovu i kakva sve maltretiranja doživljavaju”.

“Trudimo se da i Grenelu i drugim važnim sagovornicima izložimo i pravni i politički i moralni aspekt situacije”, rekao je Djurić.

On je kao “veoma značajno” ocenio to što je sa sastanka Vučića i Grenela “otišla jasna poruka” da kosovske takse na uvoz robe iz Srbije i BiH moraju da budu ukinute i da ne treba da budu zamenjene “nekim novim merama i izmišljenim reciprocitetom”.

Vučić je sinoć, posle sastanka s Grenelom, rekao da će Djurić u ime Srbije potpisati okvirni sporazum o uspostavljanju železničke linije izmedju Beograda i Prištine.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.