Djurić: Srpska deca u Goraždevcu pala su kao žrtve sulude ideologije mržnje

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić naveo je u pisanom saopštenju da čitava Srbija saučestvuje u bolu žitelja Goraždevca, na čiju decu su 13. avgusta 2003. godine, kako je rekao, pucali tetoristi i ubili Panteliju Dakića (12) i Ivana Jovovića (19), a teško ranili Marka Bogićevića (12), Draganu Srbljak (13), Bogdana Bukumirića (14) i Djordja Ugrenovića (20).

“Srpska deca pala su kao žrtve sulude ideologije mržnje, koja nije usmerena ni prema kome odredjenom, već prema čitavom jednom narodu, njegovoj kulturi i trajanju, i nažalost ta ideologija do danas nije napuštena i ima brojne političke sponzore u Prištini”, kazao je Djurić.

On je naveo da Srbi u Goraždevcu, “uprkos svom tragičnom gubitku i mukama koje svakodnevno savladjuju, i dalje opstaju na svojoj zemlji i ognjištima, čuvajući grobove svoje dece i predaka i trag srpskog postojanja u Metohiji”.

“Država Srbija će nastaviti da im pomaže na svaki način da se srpsko ime i nadalje čuje tamo gde se u kontinuitetu čulo vekovima”, navodi se u saopštenju.

Stradanje srpske dece na Bistrici, kako dodaje, ostaće kao “večno upozorenje zapisano u velikoj i prepunoj knjizi srpskih stradanja na Kosovu i Metohiji”, ali i kao podsetnik na obavezu da država Srbija nikada više ne bude toliko slaba i bespomoćna.

“Ova tužna godišnjica je i povod da se još jednom sa negodovanjem setimo neuspeha medjunarodnog pravosudja na Kosovu i Metohiji, koje nije rasvetlilo nijedan od zločina počinjenih nad srpskim stanovništvom nakon 2000. godine”, rekao je Djurić.

Zatvarajući istragu o stradanju dece i mučeništvu mnogih drugih sunarodnika na Kosovu i Metohiji, učinjen je greh protiv čovečnosti, a demokratski svet je kapitulirao pred ideologijama mržnje i terorizmom, zaključio je Djurić u saopštenju.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.