Dodik: Dejtonski sporazum se ne može menjati bez saglasnosti tri naroda i dva entiteta

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Dejtonski sporazum medjunarodni ugovor i da se on ne može menjati dok dva entiteta i tri konstitutivna naroda ne odluče da to urade.

Komentarišući izjavu specijalnog izaslanika američkog državnog sekretara za Balkan Metjua Palmera da je Dejtonski sporazum podložan izmenama, Dodik je istakao da su promene ovog sporazuma regulisane i da je “apsolutno kršenje medjunarodnog prava to što su radili prethodni visoki predstavnici, podržani prethodnom američkom politikom, a to je da su rušili Dejtonski sporazum”.

“Oni jednostavno iz navike pokušavaju da zadrže takvu vrstu priče. Mislim da sudbina BiH zavisi od toga da li ćemo se vratiti na izvorni tekst sporazuma ili će on do kraja biti devalviran naporima koji dolaze sa strane”, kazao je on za banjalučki Glas Srpske.

Upitan da li Narodna skupština Republike Srpske može ratifikovati Dejtonski sporazum, kako to tvrde neki pravnici i politikolozi, Dodik je odgovorio potvrdno.

“Narodna skupština predstavlja Republiku Srpsku. Srpska je strana potpisnica svih aneksa Dejtonskog sporazuma, pa prema tome i Aneksa četiri koji se zove Ustav BiH”, kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Narodna skupština je ta koja ima pravo da, ne samo prihvati, nego i da menja Dejtonski sporazum.

“Narodna skupština je mesto gde u ime Srpske može biti obezbedjena odluka i politička volja za bilo šta o tome”, kazao je Dodik.

On je istakao da Dejtonski sporazum ima podršku RS u obliku u kojem je napisan, a da je za promenu Dejtona potrebna i politička volja ovog entiteta.

“Nje nije bilo ni onda kada su pokušali da vrše pritisak i uslovljavaju ljude. To su bili neregularni uslovi za izražavanje političke volje”, kazao je Dodik.

On je ocenio da su pravno ništavne sve odluke koje su doneli visoki predstavnici medjunarodne zajednice u BiH, jer se “zasnivaju na neizražavanju političke volje”.

“Oni su sebi pribavili bonska ovlašćenja za koja je tadašnji visoki predstavnik Karl Vestendorp rekao da to nije u skladu sa Dejtonom”, rekao je Dodik.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.