Dve decenije od hapšenja Slobodana Miloševića: Sećanja i TV serija

Demokratska opozicija Srbije je došla na vlast posle izbora održanih 24. septembra 2000. i demonstracija od 5. oktobra iste godine, na talasu obećanja da će sve zloupotrebe i zločini počinjeni tokom vladavine Slobodana Miloševića biti ispitani, a njihovi počinioci odgovorati na sudu.

Šest meseci posle demokratskih promena, Uprava kriminalističke policije podnela je krivičnu prijavu protiv Miloševića zbog osnovane sumnje da je izvršio krivična dela zloupotrebe službenog položaja i udruživanja radi vršenja krivičnih dela određenih saveznim zakonom.

Akcija hapšenja Miloševića, koji se nalazio u vili Mir u beogradskom naselju Dedinje, počela je 30. marta 2001.

Američka administracija dala je vladi Srbije rok do 31. marta da uhapsi Miloševića i izruči ga Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju po optužnici za ratne zločine na Kosovu, objavljenoj 22. maja 1999.

Međutim, zbog okupljenih pristalica Miloševića u kući i izvan nje, među kojima je bilo i naoružanih ljudi, sukoba između policije i Gardijske brigade Vojske Jugoslavije koja je obezbeđivala kuću, akcija hapšenja je trajala dva dana.

Za advokata Tomu Filu, boravak u vili Mir je bila „najduža noć u životu”, a i drugi tadašnji politički akteri se sećaju tačno gde su bili u trenutku hapšenja Miloševića.

Milošević je sproveden u Centralni zatvor u Beogradu, gde je bio do 28. juna iste godine, kada je izručen tribunalu u Hagu.

Nekoliko knjiga je napisano o akciji hapšenja Miloševića, a dvadeset godina posle tog događaja reditelj i scenarista Bojan Vuletić snimio je mini seriju.

Pripremile: Jovana Georgievski i Jelena Maksimović

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Related posts