BETA

EPS potpisao ugovor sa Vetrozelenom o otkupu struje i tržišnoj premiji

EPS potpisao ugovor sa Vetrozelenom o otkupu struje i tržišnoj premiji


Izvori
| Izvor: Beta
| 03.11.2023

|
access_time
14:55

Elektroprivreda Srbije (EPS) potpisala je danas Ugovor o tržišnoj premiji i o otkupu električne energije i preuzimanju balansne odgovornosti sa vetroparkom Vetrozelena, čiji su vlasnici kompanija Power China resources (PCR) i China Win Power Europe (CWPE).

Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Dušan Živković ocenio je da je potpisivanje prvog ugovora o otkupu električne energije i izradi vetroelektrane prekretnica u povećanju korišćenja obnovljivih izvora energije.

“Aukcije su pravi put za razvoj sektora obnovljive energije. EPS će po završetku izgradnje vetroparka, snage 291 megavat, preuzimati svu proizvedenu električnu energiju, a cena otkupa i balansiranja je određena tržišnim principima, što će EPS-u omogućiti nastavak proces komercijalizacije”, rekao je  Živković.

On je najavio početak rada vetroelektrane u prvom kvartalu 2025. godine kada bi trebalo da se proizvedu prvi zeleni megavat sati iz ove elektrane.

Istakao je i da je EPS posvećen investicijama u gradnju elektrana na obnovljivim izvorima, jer se na taj način menja i jača proizvodni portfolio kompanije.

“Ovaj projekat je značajan korak u saradnji između kompanija PCR i CWPE, najveći projekat koji se tiče obnovljive energije u Srbiji i prvi takav projekat u kom će kineska kompanija investirati u Srbiji”, kazao je potpredsednik PCR Hi Šiu.

On je dodao da kada je u pitanju saradnja Srbije i Kine u okviru inicijative “Pojas i put”, danas potpisani ugovor nije samo važan korak u projektu vetro parka Vetrozelena, već i pokazatelj zalaganja da se pruži održiva i jeftina energija za celokupno društvo.

Izvršna potpredsednica CWPE Maja Turković podsetila je da od kada je CWPE ušao u Srbiju, pre 15 godina, Srbija je za njih bila strateški važno tržište.

“Imala je jasan okvir i dosledan investicioni okvir za sektor obnovljive energije, zbog čega smo je videli kao odlučnu destinaciju za ulaganja, da kažemo Vetrozelena je prvi projekat u našem portfoliu”, kazala je ona.

Turković je najavila da se očekuje da će završetkom 2025. godine, Vetrozelena ući u konvercionalni rad i tad će biti “najveća elektrana u Srbiji i jedna od najvećih u regionu”.

Potpisivanju ugovora, u zgradi EPS-a, prisustvovala je ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović.

Ona je istakla da je cilj države što veća energetska sigurnost snabdevanja električnom energijom za građane, da bude što više dostupne zelene energije i da imamo najbolju, kao i da cena snabdevanja bude najnižu za građane u Srbiji.

“Ta vetroelektrana proizvodiće električnu energiju za oko 180.000 građana, po najnižoj ceni na aukciji od oko 64 evra po megavat-satu, što je skoro dvostruko niže od trenutne tržišne cene. Naše procene su da ćemo godišnje od ovih aukcija prihodovati između 12 i 28 miliona evra”, kazala je ona.

Prema njenim rečima, u ovoj oblasti podstiču se privatne investicije, ali želja je da EPS bude aktivni učesnik u tom procesu.

“Električna energija koja će biti proizvedena za dve godine, kada vetroelektrana bude puštena u rad, biće dostupna za snabdevanje građana i privrede. Neće se izvoziti u druge zemlje, što povećava energetsku sigurnost, i zato je ovaj ugovor važan”, rekla je ministarka.

Ona je istakla da je ova prva od devet elektrana obnovljivih izvora energije, koje su pobedile na aukcijama, a koja potpisuje ugovor sa EPS-om.

Teme