Fon der Lejen: Članstvo za Zapadni Balkan, prioritet nove Evropske komisije

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je danas u Evropskom parlamentu izjavila da vrata Evropske unije ostaju otvorena za članstvo zemalja Zapadnog Balkana i naglasila da će glavni zadaci nove Komisije biti otklanjanje “životne pretnje” klimatskih promena uz podsticanje ekonomskog rasta EU.

“Moramo pokazati našim prijateljina na Zapadnom Balkanu da delimo isti kontinent, delimo istu istoriju, delimo istu kulturu i delićemo istu sudbinu. Naša vrata ostaju otvorena”, rekla je Fon der Lajedn u obraćanju evroposlanicima pre nego što su poslanici Evropskog parlamenta glasanjem potvrdili novu Evropsku komisiju s njom na čelu.

Fon der Lajen je rekla da EU deli istu sudbinu i sa tanslatlantskim partnerima, kao  i da mora da pokaže partnerima u UN da mogu na nju da se oslone.

“Bićemo jedan tim koji radi u zajedničkom evropskom interesu. Bićemo jedan tim koji radi sa EP i sa državama članicama kako bi se suočio sa izazovima koji su pred našom generacijom.Spremni smo ali što je najvaćnije Evropa je spremna i moja je poruka jednostavna latimo se posla”, rekla je.

Više desetina poslanika svih političkih grupa u EP su dali mišljenja o programu koji je Ursula fon der Lajen iznela za buduće delovanje izvršnog tela EU, a nekoliko njih je pružilo podršku njenom stavu da vrata EU ostaju otvorena za Zapadni Balkan i da EU “mora pokazati našim prijateljima na Zapadnom Balkanu da delimo isti kontinent, istoriju i kulturu i da ćemo deliti istu sudbinu”.

Neki mediji u EU su preneli da nova predsednica EK namerava da izdejstvuje ulaganje od tri hiljade milijardi do 2030-e godine za zaštitu prirodne sredine i otklanjanje posledica klimatskih promena.

“Ni trenutka više ne smemo gubiti za bitku protiv klimatskih promena”, podvukla je Ursula fon der Lajen, dodajući da će ubuduće svi trgovinski sporazumi EU sa partnerima u svetu obavezno imati i klauzulu o zaštiti prirodne sredine.

Više poslanika je podržalo i ciljeve nove EK kad je reč o sistemskim ekonomskim reformama, imigraciji i naročito poštovanju demokratskih normi i vladavine prava u EU.

U obraćanju evroposlanicima pre glasanja Fon der Lajen je rekla i da će se njena ambiciozna agenda fokusirati na “egzistencijalno pitanje” borbe protiv klimatskih promena

Ona je istakla da će njen tim komesara raditi na Evropskom zelenom sporazumu kako bi EU mogla da nastavi da bude globalni lider po pitanju promena klime.

Najavila je da će za 100 dana izaći sa sveobuhvatnim planom jer se “klimatske promene tiču svih nas”.

Stupanje Fon der Lajen na dužnost je odloženo za mesec dana nakon što je Evropski parlament odložio glasanje o njenom timu jer je bio nezadovoljan nekim od kandidata za komesare.

I, nakon godina u kojima je EU bila u defanzivi i morala da se bavi “gorućim” pitanjima, poput finansijske krize i izlaska Velike Britnije iz bloka, Fon der Lajen se nada da će moći da se fokusira na mnogo pozitivnije politike.

“Naša najveća dostignuća ostavrena su kada smo odvažni”, istakla je nova predsednica EK.

Prva predsednica EK govorila i o rodnom balansu i njen tim je gotovo rodno izabalnsiran. Ona je rekla da će “svaki komesar imati rodno izbalansiran kabinet”.

“To će promeniti izgled Komisije”, rekla je ona.

Istog dana kada Fon der Lajen stupi na dužnost i zameni Žan-Kloda Junkera i Šarl Mišel će preuzeti predsedavanje Evropskom savetu od Donalda Tuska.

Izabrana nova Evropska komisija

Poslanici Evropskog parlamenta izglasali su danas novu Evropsku komisiju na čelu sa Ursulom fon der Lajen.

Za novu EK glasao je 461 evroposlanik, 157 je bilo protiv a 89 uzdržano. Glasalo je ukupno 707 poslanika EP.

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli je potpisao pismo u kom se navodi da su poslanici podržali izbor nove Evorpske komisije na čelu s Ursulom fon der Lajen i pismo je prosledjeno Savetu ministra i novoj predsednici EK.

Ursula fon der Lajen je pre glasanja rekla da vrata za Zapadni Balkan otvorena i da je ključ borba protiv klimatskih promena.

EK Ursule fon der Lajen imaće tri izvršna potpredsednika Timermansa, Vestager i Dombrovskisa, koji će raditi i kao komesari a ne samo kao koordinatori.

Komisija će imati i pet redovnih potpredsednika Borela, Jurovu, Shinasa, Šefčeviča i Šuicu.

Mandat nove EK počinje 1. decembra i traje do 31. oktobra 2024.

Nova Evropska komisija:

Ursula fon der Lajen (Nemačka) predsednica EK

Frans Timermans (Holandija) izvršni potpredsednik koji će koordinisati rad na Evropskom zelenom sporazumu i voditi politiku klimatske akcije

Margrete Vestager (Danska) izvršna potpredsednica koja će koordinisati poslove oko digitalne agende i  komesarka za konkurenciju

Valdis Dombrovskis (Letonija) izvršni potpredsednik koji će koordinisati rad na ekonomiji koja radi za ljude i komesar za finansijske usluge

Ostali potpredsednici:

Žozep Borel (Španija) Visoki predstavnik za spoljnu i politiku bezbednosti EU

Vera Jurova (Češka) potpredsednica za vrednosti i transparentnost

Margaritis Shinas (Grčka) potpredsednik za unapredjenje evropskog načina života

Maroš Šefčovič (Slovačka) zadužen za medjuinstitucionalne odnose i predvidjanje

Dubravka Šuica (Hrvatska) baviće se demokratijom i demografijom. Takodje će u ime Komisije raditi na Konferenciji o budućnosti Evrope

Komesari:

Johanes Han (Austrija) komesar za budžet i administraciju

Didije Rejnders (Belgija) –  komesar za pravdu, uključujući pitanje vladavine prava

Marija Gabrijel (Bugarska) –  komesarka za inovacije i mlade

Stela Kiriakides (Kipar) komesarka za zdravstvo

Kadri Simson (Estonija) komesarka za energetiku

Juta Urpilainen (Finska) komesarka za medjunarodno partnerstvo

Tijeri Breton (Francuska) komesar za unutrašnje tržište i odbranu i svemir

Oliver Varhelji (Madjarska) komesar za susedstvo i proširenje

Fil Hogan (Irska) komesar za trgovinu

Paolo Djentiloni (Italija) komesar za ekonomiju

Virginijus Sinkevičius (Litvanija) komesar za prirodnu sredinu, okeane i ribarstvo

Nikolas Šmit (Luksemburg) komesar za radna mesta i socijalna prava

Helena Dali (Malta) komesarka za ravnopravnost

Januš Vojćehovski (Poljska) komesar za poljoprivredu

Eliza Fereira (Portugalija) komesarka za koheziju i reforme

Adina Valean (Rumunija) komesarka za transport

Janez Lenarčič (Slovenija) komesar za upravljanje krizama

Ilva Johanson (Švedska) komesarka za unutrašnje poslove

Velika Britanija, uprkos insisiranju Brisela, odbila je da imenuje svog kandidata za komesara pozivajući se na vanredne parlamentarne izbore 12. decembra.

Britanija bi trebalo da izadje iz EU do 31. januara.

Vučić čestitao Ursuli fon der Lajen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas na izboru predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, visokom predstavniku EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepu Borelu, komesaru za proširenje Oliveru Varhejiju i ostalim evrokomesarima, saopšteno je iz predsedništva.

On je novoizabranim zvaničnicima preneo svoje uverenje da će oni “braniti interese EU i promovisati njene vrednosti”, kao i da će “novim idejama odgovarati na izazove”.

“Članstvo u EU je strateški cilj Srbije i, kao zemlja kandidat, uvek će biti pouzdan partner u ostvarivanju zajedničkih ciljeva. Iako znamo koliko je dug i težak put do članstva, nadamo se da je naš evropski put realan i ostvariv i uporno ćemo da radimo na tome da Srbija bude uredjena i uspešna zemlja”, navodi se u Vučićevoj poruci.

On je naveo da je Beograd srećan zbog najave nove EK da će podržati jake odnose i saradnju sa Zapadnim Balkanom jer evropska perspektiva podstiče reforme u Srbiji.

“Zato se nadam da ćete naše reforme adekvatno vrednovati i da će Srbija, tokom vašeg mandata, uz vašu podršku i pomoć, ali i kritiku, postati zemlja koju ćete rado videti kao ravnopravnog člana Evropske unije”, naveo je Vučić.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.