Harčenko: Preduslovi da se okrivi Beograd

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da u današnjoj pisanoj izjavi zemalja Kvinte nije uočeno ništa novo ili ohrabrujuće i smatra da se unapred stvaraju preduslovi da se Beograd još jednom okrivi za neuspeh dijaloga.

Aleksandar Bocan-Harčenko Foto: EPA-PETER-FOLEY

Ruski ambasador je na Tviteru naveo da su očigledni svi dobro poznati pristupi, dodavši da je obnavljanje dijaloga moguće samo energičnim radom i pritiskom na Prištinu u cilju ukidanja takse i nedopuštanja akcije uz promenu snaga, preneo je Sputnjik.

Kakve veze ima pitanje uspostavljanja dijaloga sa povlačenjem priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, upitao je ruski ambasador i ukazao da je to suverena stvar drugih država koje shvataju nesposobnost kosovske lažne državnosti, kao i to da se ona kosi sa međunarodnim pravom.

Pored toga, navodi Bocan-Harčenko, nije jasno zašto se govori o „evroatlantskim integracijama“. „Kvinta ponovo ignoriše stav Srbije o vojno-političkoj neutralnosti. Stvarnost je da Beograd vodi pretpristupne pregovore samo sa Evropskom unijom, pa teško da ova izjava može da spada među one koje omogućavaju da se kaže: uradili smo sve za obnavljanje dijaloga“, naveo je Bocan-Harčenko.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.