Inspekcija: Radovi na izgradnji gondole u Čajetini izvode se u skladu sa dokumentacijom i dozvolama

Radovi na izgradnji gondole u Čajetini izvode se u skladu sa odobrenom tehničkom dokumentacijom i izdatim gradjevinskim dozvolama, utvrdjeno je u inspekcijskom nadzoru republičke gradjevinske inspekcije, saopštilo je Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ministarstvo je od jula 2017. do januara 2020. godine opštini Čajetina izdalo gradjevinske dozvole za svih pet faza projekta izgradnje gondole na Zlatiboru, od početne stanice Zlatibor do krajnje stanice na Torniku, navodi se u saopštenju.

“Trenutno su u toku završni radovi na parternom uredjenju zemljišta oko podignutih stubova i na montiranju i testiranju opreme. Projekat još nije došao do faze probnog rada niti su ispunjeni uslovi za probni rad. Lokalni političari su napravili zabunu u javnosti time što su 19. avgusta, u prisustvu isporučioca opreme za gondolu iz Francuske, zajedno sa novinarima otišli na gradilište da prisustvuju testiranju opreme bez opterećenja, koje je pogrešno predstavljeno kao probni rad”, navodi se Ministarstvo gradjevinarstva.

Dodaje se da je inspekcija investitoru i izvodjaču radova naložila da za sve vreme izvodjenja radova, kao i na izgradjenim stanicama, preduzimaju sve predvidjene mere za bezbednost objekata, okoline i zaštitu životne sredine.

“Izgradnja gondole značajno će doprineti poboljšanju turističke ponude Zlatibora, ali istovremeno čini još vidljivijim brojne propuste lokalne samouprave u opštini Čajetina, na koje je Ministarstvo već ukazivalo, a koja je dozvoljavajući neplansku i stihijsku gradnju na ovoj planini trajno nanela štetu ovom važnom prirodnom i turističkom resursu Srbije”, navodi se u saopštenju.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.