Izetbegović: U Predsedništvu BiH traju pregovori u ANP-u

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas da se u Predsedništvu BiH vode pregovori o Godišnjem nacionalnom programu (ANP) za NATO.

“U ovom času se mogu bitne stvari rešiti u Predsedništvu i tamo već traju pregovori. To je već pomalo javna tajna. Uz pomoć medjunarodne zajednice i savetnika, članovi Predsedništva traže neko rešenje. Tu će se naći rešenje u vezi s ANP-om i NATO-om“, kazao je Izetbegović novinarima pre sastanka Glavnog odbora SDA.

On je potrdio da će delegacija SDA imati sastanak sa predstavnicima HDZ BiH sledeće sedmice.

“Želimo znati da li su za NATO put, da li su za aktivaciju ANP-a. Nadamo se omekšavanju njihovog stava kada je reč o tom pitanju“, ocenio je Izetbegović.

Prema njegovim rečima, razgovaraće se i o nedavnoj presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu o provodjenju izbora u Mostaru, kao i o migrantskoj krizi.

Komentarišući optužbe da je bošnjačka strana glavni kočničar u formiranju vlasti, Izetbegović je rekao da SDA nije postavila nikakakv uslov.

“Jedini uslov je da se poštuje ustav, vladavina zakona i da se poštuju odluke koje su ranije donete. Videćemo sledeće sedmice. (Predsednik HDZ BiH Dragan) Čović daje kontroverzne izjave, prvo kaže kako želi pregovore, pa onda izjavi da bošnjačka strana koči pregovore, sastaje se s Lajčakom…“, ocenio je on.

Glavni kamen spoticanja za foriranje novog Saveta ministara BiH je usvajanje ANP-a, što odbija SNSD Milorada Dodika, jer bi to značilo automatsko aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP).

SDA insistira na poštovanju ranijih odluka institucija BiH u vezi sa NATO-om.

Još 2009. godine tadašnji predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović je u ime BiH podneo zahtev za članstvo u NATO.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.