Izraelski poslanici izbarali Ganca, Netanjahuovog rivala za predsednika parlamenta

Lider saveza izraelskih partija centra Plavo i belo, glavni rival premijera Izraela Benjaminina Netanjahua, Beni Ganc, izabran je danas za novog predsednika parlamenta, Kneseta.

Izbor Ganca predstavlja neočekivan korak koji može otvoriti put podeli vlasti izmedju njih dvojice u vreme krize zbog širenja zaraze korona virusom, navodi AP.

Taj korak je izazvao gnevne kritike Gancovih političkih partnera i po svoj prilici će podeliti njegov savez.

Ganc je u prvom govoru kao predsednik Kneseta istakao da je: “Demokratija pobedila”.

Bivši komandant izraelske vojske, Ganc, je ranije danas ponudio sebe za predsednika Kneseta, što se smatralo nagoveštajem da je voljan da udje u vanrednu vladu nacionalnog jedinstva nakon parlamentarnih izbora 2. marta, trećih za manje od godinu dana, na kojima nije bilo jasnog pobednika.

Vanrednu vladu je nekoliko puta predložio Netanjahu, a kasno sinoć je predsednik Izraela Ruven Rivlin apelovao na njega i Ganca da se o njoj dogovore.

Ganc je  tokom poslednje godine pokušavao da zbaci Netanjahua, a sada se čini da će mu produžiti političku karijeru iako Netanjahuu predstoji sudjenje za korupciju.

Dogovoru sa Netanjahuom protivio se Jair Lapid, čija je partija Ima budućnosti ( Ješ Atid)  u savezu Plavo i belo.

Netanjahu i Ganc su diskustovali kasno sinoć o mogućnosti  obrazovanja vanredne vlade koja bi se bavila zarazom, javili su izraelski mediji.

U poslednjih nekoliko dana Netanjahuov konzervativni Likud i savez Plavo i belo su se sukobili  zbog nastojanja saveza da poslanici glasaju o smeni Julija Edelštajna, dosadašnjeg predsednika Kneseta.

Edelštajn, Netanjhuov saradnik, je juče ujutru podneo ostavku umesto da pozove na glasanje za svog naslednika kako je dva dana ranije naredio Vrhovni sud.

Danas je parlamentarni odbor odobrio da poslanik iz Laburističke stranke  levog centra Amir Perec  sazove plenarnu sednicu  i da se glasa o novom predsedniku u skladu sa još jednom presudom Vrhvonog suda donetom u sredu uveče.

Očekivalo se da Gancov savez  odredi poslanika Meira Koena iz Lapidove stranke Ima budućnosti za predsednika Kneseta uz podršku 61 od 120 poslanika.

Medjutim, usledila je Gancova iznenadna kandidatura  koja otvara mogućnost vlade jedinstva sa Netanjahuom.
Za njega je glasalo 74 poslanika, a 18 je bilo protiv, a glasalo se u manjim grupama zbog zabrane okupljanja velikog broja ljudi zbog opasnosti od korona virusa.

Koen je odmah povukao svoju kandidaturu, a članovi partije Ima budućnosti su najavili  da neće glasti za Ganca.

U telefonskom razgovoru Ganc i Netanjahu su se sinoć dogovorili da pregovarači iz njihove dve partije danas obnove pregovore o vladi jedinstva.

“Ovo nisu regularni dani i oni zahtevaju iregularne odluke.  Zato kao što sam rekao nameravam da ispitam i doprinesem  osnivanju nacionalne vanredne vlade. Nećemo praviti kompromis u odnosu na principe za koje je  glasalo više od milion gradjana. Netanjahu zna to dobro”, rekao je Ganc.

Izraelski TV Kanal 12 je javio da je dogvoreno da se oformi široka koalicija u kojoj će Netanjahu ostati premijer, a Ganc ministar spoljnih poslova. U septembru 2021. oni će navodno zameniti uloge.

Netanjahuov konzervativni Likud je medjutim to označio kao glasine.

U medjuvremenu je broj  zaražnih korona virusom u Izraelu porastao na 2.666, a preminulo je osmoro ljudi, dok je 39 u ozbiljnom stanju.

Na okupiranoj Zapadnoj obali do sada je otkriveno 64 slučajeva zaraze, a preminula je jedna žena.

U pojasu Gaze devet testiranih osoba je pozitvno na korona virus.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.