Japan se priprema na produženje vanrednog stanja do 31. maja

U Japanu se danas pripremaju za produženje vanrednog stanja do kraja maja zbog borbe protiv epidemije korona virusa.

Permijer Šinzo Abe je 7. aprila uveo vanredno stanje u Tokiju i u još šest regiona, a zatim ga je proširio na celu zemlju. Vanredno stanje trebalo je da istekne u sredu, ali se očekuje da će Abe objaviti da se produžava na predlog specijalista za infektivne bolesti.

“Postigli smo dogovor da se taj period produži do 31. maja u svim prefekturama u zemlji”, rekao je danas ministar zadužen za pitanja pandemije Jasutoši Nišimura.

Premijer će danas na konferenciji za novinare obrazložiti svoju odluku.

Vanredno stanje u Japanu je manje strogo nego u nekim evropskim zemljama i u državama SAD. Ono dozvoljava guvernerima da pozovu stanovnike svojih prefektura da ostanu u kući i da se zatvore odredjene prodavnice ali vlasti nisu mogle da nametnu restrikcije u kretanju gradjanja i nije predvidjena nikakva kazna.

U Japanu gde ima oko 126 miliona stanovnika, od početka epidemije zaraženo je više od 15.000 ljudi a 510 je umrlo. To je mnogo manje nego u nekim drugim zemljama.

Medjutim udruženja lekara upozoravaju da su bolnice već preopterećene da bi brzo mogli da im budu prevazidjeni kapaciteti ako bolest napreduje.

U Japanu se procenjuje da ima 6.500 krevata u intenzivnoj nezi, što je pet za 100.000 stanovnika, i duplo manje nego u Italiji, navelo je japansko Udruženje intenzivne medicine. Mere su preduzete da se olakša sanitarni sistem, kao što je smeštaj pacijenata sa lakšim simptomima u hotele umesto u bolnice.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.