Juratović: Potrebna dekriminalizacija Kosova

Uvijek su dobre promijene i drago mi je da je do njih došlo na Kosovu.

Juratović
Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Iako se već proglasio pobjednikom i novim premijerom, pred Aljbinom Kurtijem su teški pregovori i dugačak put, puno posla kojeg na Kosovu itekako ima.

Neće nikako imati lak zadatak jer Kosovo čekaju unutarnji i vanjskopolitički izazovi koji su vrlo veliki, kaže za Danas Josip Juratović, poslanik Socijaldemokratske stranke u Bundestagu, koji će danas i sutra boraviti u poseti Beogradu i Prištini, u delegaciji nemačkog parlamenta. Glavna tema sastanaka parlamentaraca iz Berlina biće sprečavanje kriznih situacija.

Juratović ukazuje da se na unutrašnjem planu Kosovo suočava sa katastrofalnom ekonomskom situacijom, lošim obrazovnim sistemom, korupcijom i kriminalom, velikim problemima u zdravstvu, nepotizmom…

– Ipak, najveći izazov za novu vladu Kosova biće postizanje napretka u neriješenom odnosu sa Srbijom. Tko god dođe na vlast u Prištini, i bude premijer mora shvatiti da samo demokratskim pristupom dijalogu može ići naprijed, što znači ukidanje drakonske carine na srpsku robu i obnavljanje dijaloga sa Beogradom. Ovo bi zaista trebala biti svojevrsna vlada dijaloga koji je prijeko potreban kako bi napokon popustila napetost na Zapadnom Balkanu. Kosovu je izgleda došao i trenutak istine gdje se Kosovo mora suočiti sa procesom dekriminalizacije Kosova i političke scene, zaustaviti trend iseljavanja, osigurati bolju egzistenciju građana kroz razvoj ekonomije i ekonomsku obnovu, uspostaviti vladavinu prava i afirmisati se u regionalnoj j i međunarodnoj suradnji, naglašava naš sagovornik.

Prema Juratovićem mišljenju, Kosovu treba novo političko liderstvo, „koje nije opterećeno teretom prošlosti“.

– Birači su pokazali da žele promjene, a pokret Samoopredjeljenje nije još nikada bio dio kosovske vlade. Samoopredjeljenje sada ima šansu pokazati da više nisu pokret već demokratska politička alternativa, zaključuje nemački poslanik.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.