Kiparski predsednik žali što je prihvatio besplatno putovanje

Kiparski predsednik Nikos Anastasijadis izrazio je danas žaljenje što je od jednog saudijskog biznismena prihvatio besplatno porodično putovanje avionom na Sejšelska ostrva, ali je naveo da tim aranžmanom nije prekršio zakon niti etičke smernice.

Anastasijadis je naveo da je to mogao da izbegne i da u tom slučaju ne bi došlo do “nepotrebne pometnje” zbog njegovog putovanja u avgustu 2018. godine i “neosnovanih” tvrdnji.

Opozicija je posumnjala u etičnost predsednika koji je svoju pisanu izjavu o svom kajanju pročitao pred Nadzornim odborom Skupštine.

U izveštaju generalnog revizora o troškovima predsedničkod putovanja nije navedeno da je predsednik počinio neku grešku. U tekstu se navodi da korišćenjem tog aviona nije prekršen poreski zakon, a putovanje je bilo “rezultat prijateljskih veza izmedju predsednika i vlasnika” aviona.

Anastasijadis je rekao da let nije bio “poklon” saudijskog biznismena koji je vlasnik kiparske kompanije “!Džetstrim aviejšn” (Jetstream Aviation). Taj Saudijac je dobio kiparsko državljanstvo 2015. godine prema investicionom planu Kipra.

Kiparski predsednik rekao je da mu je biznismen ponudio da ga njegov avion preveze sa porodicom do Sejšela a tamo je avion trebalo da vrati porodicu Saudijca.

Prema njegovim rečima, tim prijateljstvom je kiparska vlada uštedela 592.000 evra koliko košta iznajmljivanje takvog aviona, a uz to je kiparski Saudijac poklonio pola miliona evra studentskom fondu Kipra.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.