Korona virus, Srbija i nastava na daljinu: „Naučili smo mnogo toga, a najvažnije je da je učestvovala cela porodica”

Image copyright
Privatna arhiva

Natpis na slici

Andrea Dujković

Milena Aleksić je učiteljica i radi u osnovnoj školi „Miloje Vasić” u Kaluđerici, nadomak Beograda. U septembru prošle godine dobila je odeljenje đaka prvaka. Nekoliko meseci pošto su đaci seli u klupe, u Srbiju je stigao korona virus i učionice za mnoge, pa i za njih, preselila se u njihove dnevne sobe.Nastavu su pratili preko televizije, a uz pomoć učiteljice i roditelja radili su domaće zadatke.S obzirom na mogućnost drugog talasa virus na jesen, u Ministarstvo prosvete razmišljaju o uvođenju kombinovane nastave na jesen, pa će nastavnica Milena đaci možda opet dobiti priliku da iskažu kreativnost na novi način.Nikom nije lako pao prelazak na onlajn nastavu, posebno ne prvacima koji školu još nisu ni osetili kako treba.Zato se učiteljica Milena dosetila i učinila časove likovnog toliko zanimljivim da su u njima uživala i deca i roditelji.„Radovi su stizali na vreme”, kaže učiteljica ponosno.

Image copyright
Privatna arhiva

Natpis na slici

Bjanka Obradović

Inspiracija iz Los AnđelesaMnoge domaće i strane kulturne institucije virtuelno su otvorile vrata za posetioce, pa je svako ko je želeo mogao da „prošeta” hodnicima Luvra, Muzeja moderne umetnosti u Njujorku (MOMA), Geti muzeja u Los Anđelesu, onog u Vatikanu i mnogih drugih.Jednu od zapaženijih interaktivnih izložbi, ovog puta samo na društvenim mrežama, predstavio je Geti muzej.Oni su pozvali ljude da rekreiraju umetnička dela koristeći predmete kod kuće.

Image copyright
Privatna arhiva

Natpis na slici

Mila Žižić

Ova ideja dopala se i učiteljici Mileni pa je prenela i đacima. To nije bila moja autorska ideja, ali su je svakako deca oberučke prihvatila, ističe ona.„Osim što su zadatke uspešno obavili, naučili su i koje su delo oživeli, ali i ime umetnika koji ga je stvorio”, kaže Vasić. „Kada je uvedeno vanredno stanje, mnogo toga je postalo nedostupno, poput odlaska u školu, bioskop, muzej, na put”, dodaje.

Image copyright
Privatna arhiva

Natpis na slici

Filip Sandić

Roditelji saradnici Onlajn nastava na početku nije pala teško samo deci, već i roditeljima. Uz redovan posao koji su obavljali od kuće, domaćih poslova, morali su da sa decom i prate nastavu, koja je umela da bude naporna i komplikovana. Zato se Milena dosetila još jednog zanimljivog projekta „iz likovnog”.

Image copyright
Privatna arhiva

Natpis na slici

Lazar Drobnjak

Đacima je zadala da kod kuće pronađu fotografiju kada su bili mlađi i da i da se sada opet fotografišu na istom mestu.„Tako su deca učila šta je osećaj estetike. Iako deluje naivno i lako, oni su zaista unapredili neke veštine”, kaže Milena.Napominje da je učenje matematike i srpskog jezika vrlo važno, ali je takođe bitno da deca razvijaju i ostale veštine. U ovom likovnom projektu bila je uključena cela porodica.„Uspeli smo da animiramo roditelje i njima je bilo stalo da sarađuju”.„Naučili smo mnogo toga, a najvažnije je da je u tome učestvovala cela porodica”, zaključuje učiteljica.

Reprodukovanje multimedijskog sadržaja na vašem uređaju nije podržano

Media captionPosetili smo školu u Danskoj koja je počela da radi za vreme pandemije virusa korona
Onlajn i nastava preko televizije – šta će biti od septembraVanredno stanja zbog pandemija korona virusa u Srbiji uvedeno je 15. marta, a onlajn nastava i časovi preko televizije počeli su dva dana kasnije.Na ovaj način nastavu su pratili učenici osnovnih i srednjih škola koji su tako i završili školsku godinu pošto opasnost od zaraze i dalje traje.Republički krizni štab za suzbijanje korona virusa trebalo bi narednih dana da razmatra mogućnost da od septembra đaci, umesto u školske klupe, ponovo sednu pred ekrane.Lekcije za onlajn nastavu za novu školsku godinu već se snimaju, a ministar Mladen Šarčević najavio je da se razmišlja i o kombinovanom modelu.Prema tom modelu, đaci bi deo gradiva učili od kuće, dok bi samo povremeno, podeljeni u grupe, dolazili u obrazovne ustanove.Šarčević izjavio je da je taj resor „besprekorno organizovao” onlajn nastavu tokom epidemije korona virusa, navodeći da je njom bilo obuhvaćeno 99 odsto srednjoškolaca i 99,3 odsto osnovaca.

Reprodukovanje multimedijskog sadržaja na vašem uređaju nije podržano

Media captionUčitelj iz Vranja: Borba za brigu o autističnom sinu

ŠTA SU SIMPTOMI? Kratak vodič

MERE ZAŠTITE: Kako prati ruke

DA LI ĆE BITI VAKCINA? Dosadašnji napredak u istraživanjima

KOLIKA JE SMRTNOST? Saznajte više

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.