Korona virus, studenti i protesti: Šta traže i da li će im to biti ispunjeno

Reprodukovanje multimedijskog sadržaja na vašem uređaju nije podržano

Media captionProtest studenata: Noćna šetnja zbog najave iseljenja iz domova
Ulice Beograda u četvrtak uveče bile su pune studenata, samo nekoliko sati posle izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića koja im se nije svidela – da će domovi biti zatvoreni.Studenti su se ponovo okupili u petak ujutru u centru grada, ispred Filozofskog fakulteta.„Svaki put kad se nešto desi mi nagrabusimo prvi, to zaista više nema smisla”, kaže za BBC na srpskom Marija Čamić, studentkinja Filološkog fakulteta i jedna od učesnica protesta. Mladen Šarčević, ministar prosvete, najavio je u međuvremenu da studenti neće biti iseljeni iz domova do „kraja jula, sredine avgusta”. Kako kaže, zabunu je napravila Studentska poliklinika. „Predsedniku su plasirani podaci Studentske poliklinike o broju zaraženih studenata, kojih ukupno ima 300, ali nisu svi iz domova”, izjavio je Šarčević za televiziju Prva. „Samo je 20 odsto zaraženih je iz domova – njih 49″, dodao je on, ističući da su oni svi izolovani i da je taj broj u opadanju.Međutim, studenti sada imaju nove zahteve, ali ministar kaže da oni neće biti ispunjeni.

Šta traže studenti?Studenti su na protestu ispred Filozofskog fakulteta izneli nekoliko zahteva:
Da niko ne bude izbačen iz studentskih domova
Da im se obezbedi besplatno testiranje na korona virus
Dodatni ispitni rok za sve studente
Dodatni rok za zaražene Kovidom-19
Ostavke studentskih predstavnika na čelu SKONUS-a i Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu
Ukidanje školarina za samofinansirajuće studente u školskoj 2020/2021
Miloš Karavejzić, predsednik organizacije Studentski front, izjavio je na protestu da „studente niko ne sme da ponižava lažnim obećanjima”. Kako kaže, do sada su ćutali, iako su ih „proletos izbacivali iz domova”.Tokom prvog naleta Kovida-19 studentski domovi u Beogradu su ispražnjeni i u njih su smešteni zaraženi korona virusom.

Karavejzić je istakao i da je formiran štrajkački odbor „kako ne bi razni lažni predstavnici studentskih organizacija, bliski vlasti, odlučivali u ime studenata”. Na skupu ispred Filozofskog fakulteta su istakli i da na protestu „nema mesta političkim interesima partija”.Mirko Radić, predstavnik Studentskog fronta, izjavio je da je šesti zahtev ključan – ukidanje školarina – i da će njega tražiti ako ostali ne budu ispunjeni.

Reprodukovanje multimedijskog sadržaja na vašem uređaju nije podržano

Media captionNaša uverenja i razumevanje sveta promenili su se u ovih šest meseci.
Šarčević je u intervjuu za televiziju Prva rekao da studenski domovi neće biti ispražnjeni – barem ne odmah.„Sredinom jula i početkom avgusta zatvaramo domove da bismo ih dezinfikovali i studenti su to znali kada su se krajem maja vratili u njih.„Rečeno je da je krajnji rok 15. jul, zašto ga skratiti kad nema potrebe”, rekao je on. Za ostale stvari kaže da su zahtevi grupe koja „pokušava da sve politizuje”. „Traže ostavke studentskih lidera zato što sada idu izbori za studentski parlament. Eto, slučajno. Pa da svi pređu na budžet, čega nema ni u najrazvijenijim zemljama. „Čim vidite da zahtevi, koji su bili spontani, već u toku noći postaju politički, naravno da neću da obraćam pažnju na to”, naveo je ministar. Kako kaže, u Srbiji ima „120.000 studenata i da li je moguće da njih 400 to ne razume, pa neko mora da im dođe na noge i da im objašnjava”. Studenti kažu da odgovore očekuju u roku od tri dana.

Šta kažu učesnici protesta?U četvrtak uveče izašli su na ulice i skandirali „ne damo domove”. Najveći skup organizovan je u Studentskom gradu na Novom Beogradu, odakle su studenti krenuli peške ka Narodnoj skupštini u centru Beograda.Tamo se kolona susrela sa studentima iz ostalih domova, a novi protest organizovan je u petak ujutru.”Revoltirani smo odlukom da nas opet – drugi put – izbace iz domova, pa da moramo da idemo kućama i potencijalno zarazimo naše porodice”, izjavila Čamić za BBC, ispred Filozofskog fakulteta.„Na protestu sam zato što se studenti previše dehumanizuju, stvarno nije u redu da nam ovo rade”, dodaje njena drugarica Anja Radovanović, takođe studentkinja Filološkog fakulteta.

Reprodukovanje multimedijskog sadržaja na vašem uređaju nije podržano

Media captionKriza odrastanja: Dvadesetogodišnjake brinu izazovi, ali uživaju u slobodi
Uroš Smiljanić, takođe student Filološkog fakulteta, ističe za BBC da je „zanimljivo da su otvorili grad za sve i to kada je trebalo da se glasa na izborima”. „Studenti sad imaju ispitne rokove i sada kad treba da krene novi rok onda nas teraju kućama. Uvek bude ‘koga ćemo prvog – studente'”, kaže Smiljanić. Anja tu dodaje da oni rade sve što je do njih, kada je reč o bezbednosnim merama.„Nosimo maske u prevozu, držimo razdaljinu, ali ima i onih koji nas gledaju bledo kad uđemo sa maskama i to su uglavnom stariji.„Osećamo da je ozbiljna situacija i da moramo da se čuvamo, ali ne tako što će nas izbaciti iz domova”, navodi ona. A da li se osećaju bezbedno u studentskim domovima? „Manje više, da”, kaže Uroš kratko.„Ne, uopšte se ne osećam bezbedno, ali želim da ostanem… Nemam gde drugde da odem”, dodaje Marija. Studentima se u petka posle protesta obratila Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu, ističući da će oni učiniti sve da bude dovoljan broj ispitnih rokokova.„Dekani to znaju i fleksibilni su, ali to je odluka fakulteta. Verujem da će dekani izaći u susret”, rekla je.

Šta se desilo u četvrtak i šta kažu zvaničnici? U Srbiji je prethodnih dana došlo do značajnog porasta broja zaraženih.Zbog toga su ponovo uvedene neke bezbednosne mere.Predsednik Vučić je tokom gostovanja na RTS-u najavio zatvaranje noćnih klubova i splavova od 23 časa do šest ujutru, kao i kafića koji nemaju bašte.„Ono što je takođe važno – studentske domove ćemo sve u Beogradu da zatvorimo”, rekao je Vučić.Novinarka RTS-a ga je potom pitala gde će studenti onda da odu, jer mnogi nisu iz Beograda, a ima i onih koji nisu iz Srbije.„Ajde da ne brinemo o onima koji nisu iz Srbije, snaći ćemo se za njih. Oni koji nisu iz Beograda neće biti u Beogradu za to vreme”. Studenti su potom izašli na ulice, a Blic je ubrzo preneo da je predsednik Vučić sa studentskim predstavnicima postigao dogovor da domovi neće biti zatvoreni.Međutim, učesnici protesta su demantovali tu informaciju. „Ne budu li hteli da razgovaraju sa nama, radikalizovaćemo proteste… Sa životima studenata nema šale”, izjavio je u petak uveče Marko Radić, student sociologije na Filozofskom fakultetu.

Ministar prosvete Mladen Šarčević tada je izjavio da će se ujutru sve razjasniti i da studenti nemaju razloga za brigu. „Studenti svakako ostaju u domovima i to nije nikakav kompromis”, izjavio je Šarčević.Kako kaže, kompromis bi izgledao nepraktično – „nema veze, vi ste zaraženi, ali ostanite jer ste se bunili”. „Ja sam još u ponedeljak na kriznom štabu skrenuo pažnju da je loša informacija Studentske poliklinike, ne sa namerom da napravi pometnju.„Ima 300 zaraženih studenata, a ispalo je da su svi zaraženi iz domova, iako je njih samo 20 odsto”, rekao je on, ističući da je zaraženo 49 studenata.„Niko sigurno nije zaražen na ispitima”, ističe on. Šarčević je tu naveo da je Ministarstvo prosvete u dnevnom kontaktu sa studentskim organizacijama. „Studenti su me (u četvrtak uveče) pozvali da dođem negde u 12, jedan noću, ali nisam imao ni ozvučenje, niti bilo šta da komuniciram da tolikom masom”, rekao je on o protestu.

ŠTA SU SIMPTOMI? Kratak vodič

MERE ZAŠTITE: Kako prati ruke

DA LI ĆE BITI VAKCINA? Dosadašnji napredak u istraživanjima

KOLIKA JE SMRTNOST? Saznajte više

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.