Lukašenko pozvao vojsku da preduzme mere zaštite teritorijalnog integriteta

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko pozvao je danas ministarstvo odbrane da preduzme mere za zaštitu teritorijalnog integriteta, posebno na zapadu zemlje.

“Pre svega moramo zaštititi zapadni dragulj u kruni Belorusije sa centrom u Grodnu”, rekao je Lukašenko tokom posete vojnom strelištu u blizini Grodna, prenosi ruska novinska agencija TASS.

On je pozvao vojsku na uvodjenje “najstrožih mera zaštite teritorijalnog integriteta zemlje”.

“Sve je jasno. Kao što smo i mislili, sve ide po planu obojenih revolucija kako bi se izazvale unutrašnje političke tenzije u zemlji”, rekao je Lukašenko.

Dodao je da je specifično korišćenje spoljnog faktora.

“Obično podižu napetost unutar država i ruše vlasti. Ali pošto su vlasti jake i pružaju čvrst otpor, sada koriste spoljni faktor”, rekao je Lukašenko.
On je optužio zapadne sile da pružaju vojnu podršku beloruskoj opoziciji, za šta je dokaz, kako je naveo, približavanje NATO snaga granicama te zemlje.

Podršku zapada opoziciji nazvao je “direktnim uplitom u unutrašnje poslove Belorusije”.

Predsednik Belorusije je ranije na sastansku Saveta bezbednosti pozvao ministarstvo odbrane da obrati pažnju na kretanje NATO snaga ka Poljskoj i Litvaniji.

Nakon predsedničkih izbora u toj zemlji, na kojima je prema tamošnjoj Republičkoj izbornoj komisiji, Lukašenko osvojio 80 odsto glasova, izbile su masovne demonstracije nezadovoljnih gradjana. Na protestima je došlo do sukoba sa policijom, privedeno je oko 7.000 ljudi, a tri demonstranta su poginula.

Evropska unija i beloruska opozicija ne priznaju rezultate izbora.


Belorusija blokirala portale koji su izveštavali o demonstracijama

Vlasti u Belorusiji blokirale su niz portala koji koji izveštavaju o dvonedeljnim demonstracijama protiv predsednika Aleksandra Lukašenka.Belorusko udruženje novinara saopštilo je danas da je više od 20 veb stranica blokirano, uključujući i neke strane portale.

Državna izdavačka kuća prestala je takodje sa štampanjem nezavisnih novina Narodna Volja i Komsomolskaja Pravda, navodeći kao razlog neispravnost otpreme.

Demonstracije u Belorusiji izbile su nakon predsedničkih izbora zbog nezadovoljstva izbornim rezultatima prema kojima je Lukašenko osvojio šesti mandat sa 80 odsto glasova.

Demonstranti pozivaju predsednika da da ostavku.

Lukašenko za proteste krivi zapad, navodeći da oni podupiru nemire finansijskom i vojnom podrškom.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.