Mali: Djilas ništa ne razume o ekonomiji

U skupštinskoj raspravi o budžetu , Ministar finansija Siniša Mali odgovorio je na pismo koje je, kako je rekao dobio od lidera Stranke slobode i pravde Dragana Djilasa u kojem kritikuje politiku Vlade Srbije.

Mali je ponovio da su “Djilasove firme dok je bio u vlasti, zaradile 619 miliona evra, a samo dobit bila je 105 miliona evra. Ostavio je u Beogradu dugove od 1,2 milijarde evra, a zadužio je i sopstvenu stranku.”

Uz ocenu da Djilas ništa ne razume kad je ekonomija u pitanju kad kaže da Mali falsifikuje javne podatke, i da se država dodatno zadužuje, ministar je rekao da je reč o obveznicama koje se reemituju kako bi se vratili stari dugovi.

“Vaša kamata na dugove bila je 7,25 odsto, a naša je 1,6 kamata, pa smo samo tako uštedeli 4,4 milijarde dinara”, rekao je mali.

On je dodao da je javni dug 2008 godine porastao sa 8,7 milijardi na 17,7 milijardi dinara, a na kraju 2018. godine javni dug je 23 milijarde.

To ipak, kako je objasnio nije povećanje zaduženosti jer je smanjeno učešće javnog duga u BDP-u smanjeno na 51,3 odsto.

Kada je reč o novim planiranim zajmovima od 8,6 milijardi evra koje je Djilas pomenuo u pismu, Mali je rekao da država ne mora da se zaduži za taj iznos, već će to zavisiti od ponudjenih projekata.

Sve vreme se direktno obraćajući Djilasu, Mali mu je poručio da je javni dug pod kontrolom a javne finansije na stabilnim osnovama.
“Vi samo nastavite da se bavite vezivanjem kesa venčanim kumovima zbog kriminalnih poslova i kampanjom mržnje protiv predsednika Vučića i svega što je dobro za gradjane srbije”, poručio je mali Djilasu iz Skupštine Srbije.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.