BETA

Meštani nekoliiko sela u opštini Knić protive se geološkim istraživanju kanadske firme Mundoro

Meštani nekoliiko sela u opštini Knić protive se geološkim istraživanju kanadske firme Mundoro


Životna sredina
| Izvor: Beta
| 03.10.2023

|
access_time
13:40

Meštani pet sela u opštini Knić neće dozvoliti kanadskoj firmi Mundoro, koja se bavi istraživnjem ruda bakra i zlata, da proširi istražno polje, rekao je danas član udruženja meštana “Gružnska straža” Milija Palamarević.

On je za Betu rekao da Mundoro planira istraživanja na teritoriji pet sela, Pajsijević, Leskovac, Guberevac, Pečenog i Vitkovac u dolini reke Gruže u opštini Knić.

“Firma kćerka kanadske kompanije Mundoro, ‘Stara planina risorsis’ je u našoj opštini od prošle godine i već je obavila neka merenja na privatnim njivama, bez pitanja jer se predstavila kao državna firma”, reko je Plamarević.

Istakao je da je “Stara planina” zakupila dve parcele za istraživanje od meštana u selu Guberevac na godinu dana, tako što je jednu od 25 ari platila 200.000 dinara, a drugu iste površine 80.000 dinara.

Istražni prostor kompanije Mundoro prema planu obuhvata 96 kvadratnih kilometara, odnosno 9.600 hektara na delovima teritorija opština Knić i Kraljevo, rekao je Ristić.

Palamarević je rekao da bi rudarenje u tom kraju pretilo da zagadi Gružansko jezero iz koga se vodom snabdeva ceo Kragujevac.

“Nećemo dati po cenu života da nam Mundoro zagadi zemljište”, rekao je Palamarević i upitao ministarsku rudarstva i energetike Dubravku Đedović da li su njihove “privatne parcele njena dedovina kada je dozvoljeno da ih bez pitanja meštana strana firma istražuje “.

Dodao je da su predstavnici Mundoro tražili da se proširi put do planine Kotlenik gde šumama gazduje Srbijašume kako bi mogla da prođe sa mašinama za istraživanje.

On je rekao da je njemu država Srbija protivpravno oduzela parcelu, površine oko hektar, a zatim pripojila parcelama Srbijšume. Kada je, kakao je rekao zatražio da otkupi tu njivu rečeno mu je da Srbijašme “ne otuđuju svoju imovinu”.

“Spremni smo da poginemo kako bi sprečili da se otvori rudnik u našim selima koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom. To treba da bude jasno i firmi Mundoro i predstvanicima vlasti u Srbiji”, rekao je Palamarević.

Teme