Ministar odbrane SAD u Briselu razgovarao sa Stoltenbergom (VIDEO)

Američki ministar odbrane Mark Esper razgovarao je danas u Briselu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i to je njegovo prvo putovanje u inostranstvo od početka epidemije korona virusa.

Esper i Stoltenberg su pozirali ispred kamera u skoro praznoj zgradi, držeći odstojanje od dva metra. To je i prvi sastanak koji je otvoren za novinare u ogromnoj zgradi Alijanse.

“U toku su pripreme za suočavanje sa eventualnim drugim talasom korona virusa”, rekao je Stoltenberg i dodao da su saveznici uložili napore i obezbedili sredstva za to pitanje.

Cilj sastanka je nastavak strateških razgovora članica Alijanse o postojećim pitanjima kao što je konflikt u Avganistanu, rekao je Stoltenberg.

Agencija Frans pres prenela je detalje Esperove posete Evropi ocenjujuće da je skroz neuobičajena.

Organizovanje njegovog puta bilo je detaljno razmotreno kako bi se izbegla zaraza korona virusa. Esper je u sredu uveče poleteo iz Vašingtona i u četvrtak ujutro je stigao u malu vojnu bazu Mildenhol na jugoistoku Velike Britanije. On i njegov tim nisu napuštali tu bazu tokom 24 sata po sletanju.

Esper je u vojnoj bazi imao sastanke sa vojnicima u najvećim prostorijama vodeći računa da istovremeno bude mali broj ljudi, rekao je komandant te baze Troj Pananon (Troy).

Pošto su restorani u vojnoj bazi zatvoreni, obroci su se naručavali i donosili pažljivo umotani u celofan i sa priborom za jelo za jednokratnu upotrebu. Posle provedene noći u toj bazi, Esper je otputovao u Brisel gde se zadržao svega dva sata, na razgovore sa Stoltenbergom i načelnikom snaga Alijanse, generalom Todom Votersom (Wolters).

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.