Miroslav Aleksić, učitelj glume, danas na saslušanju zbog optužbi za silovanje

Milena Radulović na premijeri filma Balkanska međa
Potpis ispod fotografije,

Milena Radulović na premijeri filma Balkanska međa

Vlasnik beogradske škole glume, koji je uhapšen zbog sumnje da je izvršio silovanje i nedozvoljene polne radnje, u ponedeljak bi trebalo da bude saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Sumnja se da je M. A. od 2012. do 2020. godine u prostorijama škole glume seksualno napastvovao pet učenica, od kojih su dve tada bile maloletne, saopštilo je posle privođenja Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje i on je uz krivičnu prijavu priveden nadležnom tužiocu.

Ukoliko tužilaštvo pokrene krivični postupak za silovanje i nedozvoljene polne radnje, može da bude osuđen na kaznu do 15 godina zatvora.

Pošto se sumnja da ima još žrtava koje je osumnjičeni seksualno napastvovao, one to mogu prijaviti u prostorijama Policijske uprave za grad Beograd, Bulevar despota Stefana 107.

Glumica Milena Radulović javno je optužila učitelja glume, režisera i scenaristu Miroslava Aleksića za silovanje kada je ona imala 17 godina.

„Posle teške unutrašnje borbe, neke hrabre devojke i ja rešile smo da stanemo na put mračnom krugu zlostavljanja”, napisala je Radulović na Instagramu.

Nakon medijskih izveštaja potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović podržala je glumicu.

Potpis ispod fotografije,

Silueta žene, ilustracija

„Ispovest mlade glumice Milene Radulović pokazuje nam koliko je seksualno nasilje prisutno u našem društvu, ali i koliko ga je teško primetiti i prijaviti, jer je perfidno i podmuklo”, rekla je Mihajlović, koja je na čelu vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Za krivična dela silovanje i nedozvoljene polne radnje, posebno kad su u pitanju maloletnici, zaprećena je kazna zatvora od pet do 15 godina.

Ko je Miroslav Mika Aleksić?

  • Miroslav Mika Aleksić je režiser koji decenijama drži školu glume za mlade „Stvar srca”.
  • Kroz njegovu školu, koja je doskoro važila za jednu od najcenjenijih, prošao je značajan broj glumačkih talenata – Hana Selimović, Nikola Đuričko, Nikola Kojo, Katarina Radivojević i mnogi drugi.
  • Od 1980. bio je umetnički rukovodilac Dramskog studija Televizije Beograd, koji je osnovao Bratislav Bata Miladinović.
  • Reditelj je TV serije Stvar srca, Pogrešne procene, Sobe 405, glumio je u Šeširu profesora Koste Vujića, filmu iz 1972. godine.
  • Snimao i režirao video sa svadbe Željka Ražnatovaića Arkana, komandanta paravojne formacije Srpska dobrovoljčka grada poznatog po vezama sa beogradskim podzemljem, i estradne pevačice Svetlane Cece Veličković.
  • Rođen je 5. februara 1952. godine u Beogradu.

FDU: Podrška mladoj glumici

Fakultet dramskih umetnosti, bezrezervno i odlučno, pruža podršku mladoj glumici i nekadašnjoj studentkinji naše škole, Mileni Radulović, u njenoj borbi da se svaki oblik seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja procesuira i kazni na adekvatni način.

„Želimo da podsetimo da Miroslav Aleksić nikada nije radio na Fakultetu dramskih umetnosti, niti je na bilo koji način bio uključen u procese edukacije i rada sa našim studentima i studentkinjama”, navodi se u saopštenju FDU.

Njegove radionice pohađala su i deca koja nisu nastavila sa obrazovanjem u polju glume i dramskih umetnosti, dodaje se.

„Ovo je važno naglasiti zato što je problem seksualnog zlostavljanja i zloupotrebe pozicije moći problem ne jedne struke, već može biti prisutno u bilo kojoj društvenoj i profesionalnoj strukturi, dok je krivica za svaki čin pojedinačna i isključivo na počiniocu”.

Potrebna velika hrabrost

Nevladina organizacija Autonomni ženski centar saopštila je da je ponosna na mlade žene koje su se osnažile i prijavile silovanje i seksualno zlostavljanje koje im se desilo od strane osobe u koju su imale apsolutno poverenje da je tu da ih uči i podržava.

„Podsećamo da je potrebna velika hrabrost da se progovori protiv osobe koja je, koristeći poziciju moći i autoriteta, izgradila odnos poverenja sa decom, učinila da se osećaju posebno, a zatim ih na najteži mogući način zloupotrebila i nametnula osećaj odgovornosti, stida i postiđenosti.

„Dodatno, podržavamo sve roditelje da sa svojom decom razgovaraju o tome kako prepoznati seksualnu zloupotrebu kroz otvorene i podržavajuće razgovore koji decu ohrabruju da im se obrate ukoliko im se tako nešto desi”, navodi se u saopštenju AŽC.

Brojni ljudi pružili su podršku Mileni Radulović na društvenim mrežama.

Glumicu je podržala i Marija Lukić, koja je 2018. javno progovorila o zlostavljanju koje je doživela od tadašnjeg predsednika Opštine Brus, Milutina Jeličića.

Jeličić je u novembru 2020. pravosnažno osuđen zbog nedozvoljenih polnih radnji.

U jednoj od poruka na Tviteru, Lukić je pozvala na empatiju i solidarnost sa ženama i devojkama koje su prijavile nasilje.

Pomoć žrtvama nasilja

SOS telefon Autonomnog ženskog centra je 0800 100 007 i dostupan je radnim danima od 10 do 20 časova. Pozivi su besplatni.

Odsek za seksualne delikte SUP Beograda, Bulevar despota Stefana ulica 107. 011/3292-622 – lokal 3541 – dežurni telefon za seksualno nasilje (24 časa dostupno)

011/2682-522 – Institut za sudsku medicinu – pregled, potvrda o telesnim povredama

Nacionalna SOS linija za žene žrtve nasilja je 0800-222-003.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Related posts