BETA

Nastavak diplomatske misije Ivice Dačića na marginama Generalne skupštine UN

Nastavak diplomatske misije Ivice Dačića na marginama Generalne skupštine UN


Politika
| 21.09.2023

|
access_time
09:55

Foto: MSP/Dijana Vukomanovic

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se na marginama trećeg dana zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sa ministrima spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje, Mongolije, Paname, Azerbejdžana, Somalije, Istočnog Timora i Grčke, kao i sa izvršnim direktorom UN Kancelarije za projektne usluge (UNOPS).

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Dačić sa sagovornicima razmatrao mogućnosti za dalje jačanje bilateralne saradnje, kako na političkom planu, tako i u oblastima ekonomije, kulture, prosvete i poljoprivrede.

Dačić je na sastanku sa ministarkom inostranih poslova Mongolije Batsetseg Batmunk ocenio da su bilateralni odnosi Srbije sa tom zemljom dobri i tradicionalno prijateljski i istakao zainteresovanost za intenziviranje političkog dijaloga, dok je na sastanku sa šefom diplomatije Ekvatorijalne Gvineje Simeonom Ojono Esono Angueom naglasio čvrsto opredeljenje za produbljivanje sveukupne saradnje i izrazio zahvalnost za podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

Ministar Dačić je u razgovoru sa MIP Azerbejdžana Džejhunom Bajramovim razgovarao o bilateralnim odnosima, ekonomskoj i drugim vidovima uzajamno korisne saradnje.

U razgovoru sa šeficom diplomatije Paname Hanainom Tevanej Menkomo, Dačić je izrazio uverenje da Srbija i ta zemlja mogu da uspostave obostrano korisnu saradnju u brojnim oblastima.

Tokom sastanka sa šefom somalske diplomatije Abširom Omarom Džamom, Dačić je istakao da se nada intenziviranju ekonomske saradnje Srbije i Somalije.

Sa ministrom spoljnih poslova Istočnog Timora Benditom dos Santosom Freitasom, Dačić je razgovarao o unapređenju političkog dijaloga koji će doprineti boljem razumevanju i daljem razvoju saradnje.

Šef srpske diplomatije je grčkom kolegi Jorgosu Gerapetritisu na sastanku rekao da istorijsku bliskost srpskog i grčkog naroda vidi kao temelj svestrane saradnje dve zemlje.

Na sastanku sa izvršnim direktorom UN Kancelarije za projektne usluge Žoržom Moreirom da Silvom, Dačić je izrazio očekivanje da će se uspešna saradnja i realizacija konkretnih razvojnih projekata sa tom specijalizovanom agencijom UN nastaviti i u narednom periodu.

Pored tih sastanaka, šef srpske diplomatije je imao priliku i za kratke susrete i razgovore sa ministrom inostranih poslova Egipta Samehom Šukrijem i predsednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem.

Dačić je prisustvovao i radnom ručku članica Centralnoevropske inicijative u organizaciji predsedavajuće Moldavije, koji je bio još jedna dobra prilika za razmenu mišljenja o aktuelnim pitanjima.

Teme